Pozitivan signal
0

Zelenski: Sigurnosni sporazum EU i Ukrajine unaprijedit će mir i prosperitet u Evropi

FENA
Foto: Shutterstock (Foto: EPA-EFE)
Foto: Shutterstock (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da će sigurnosni sporazum koji će biti potpisan između Kijeva i Evropske unije unaprijediti mir i prosperitet na cijelom kontinentu.

Zelenski je u posjeti Bruxellesu, nekoliko dana nakon što je EU saopćila da otvara formalne pregovore o članstvu s Kijevom, gdje će se sastati s nekim od najžešćih pristalica Ukrajine pred ruskom invazijom.

"Potpisat ćemo tri sigurnosna sporazuma, uključujući i jedan s EU kao cijelinom", kazao je Zelenski u objavi na društvenoj mreži X.

Dodao je da će sporazum učvrstiti opredijeljenost svih 27 država članica da Ukrajini pruže opsežnu podršku, bez obzira na bilo kakve unutrašnje institucionalne promjene.

Ukrajina je potpisala 17 sličnih bilateralnih sigurnosnih sporazuma, uključujući one sa SAD-om, Francuskom, Njemačkom, Britanijom i Japanom.

To nisu paktovi za međusobnu odbranu, nego naglašavaju obaveze ključnih zemalja da podrže Ukrajinu vojnom, finansijskom, humanitarnom i političkom pomoći tokom niza godina.

"Svaki korak koji napravimo približava nas našem historijskom cilju mira i prosperiteta u našem zajedničkom evropskom domu", izjavio je Zelenski, prenosi AFP.