Kontrolišu dio Kurska
105

Zelenski traži od Zapada dozvolu za dublje napade u Rusiju: "Crvene linije Kremlja su blef"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je kako je upad ukrajinske vojske u Kursk pokazao kako su prijetnje odmazdom koje gotovo svakodnevno dolaze iz Kremlja blef.

Zelenski je ponovio kako ukrajinske snage kontrolišu više od 92 naselja u Kurskoj oblasti odnosno 1.250 kvadratnih kilometara.

Govoreći pred okupljenim ukrajinskim diplomatama, Zelenski je izdvojio saveznike koji su isporučili oružje dugog dometa, ali je rekao da ga Kijev ne može koristiti duboko u teritoriji Rusije zbog straha od prelaska mogućih crvenih linija koje je postavio ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Svjedoci smo značajnog ideološkog pomaka. Naivni, iluzorni koncept tzv. crvenih linija u odnosu na Rusiju, koji je dominantan kod nekih na Zapadu, raspao se ovih dana", rekao je Zelenski.

Poručio je i kako Ukrajina, zbog ograničenja koje su uveli saveznici, ne može koristiti oružje koje joj je na raspolaganju.

"Svijet vidi da sve u ovom ratu ovisi od hrabrosti. Od naše i od hrabrosti naših partnera. O hrabrim odlukama za Ukrajinu i podršci našoj zemlji", poručio je prvi čovjek Ukrajine.