Prisiliti ih da traže mir
47

Zelenski "u momentumu" nakon uspjeha u Kursku pritišće SAD: Dozvolite da vašim oružjem napadnemo duboko u Rusiju

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, ohrabren uspjesima ukrajinske vojske u regiji Kursk, pojačava pritisak na Sjedinjene Američke Države da dozvole Kijevu napade na vojne ciljeve duboko unutar ruske teritorije.
Ovo je uslijedilo nakon sastanka njegovih predstavnika s visokim američkim zvaničnicima u Washingtonu u subotu.

Sjedinjene Američke Države su od 2022. godine Ukrajini pružile više od 50 milijardi dolara vojne pomoći, ali su ograničile upotrebu svog oružja na ukrajinsku teritoriju i odbrambene prekogranične operacije. Zelenski je istakao da su vođene zračne bombe u petak ubile šest osoba i ranile 97 u Harkivu, uz nastavak napada i u subotu. On smatra da bi se ovakvi napadi mogli spriječiti jedino "udarima na ruske vojne aerodrome, njihove baze i logistiku ruskog terora."

U svom noćnom video obraćanju, Zelenski je rekao: "O ovome razgovaramo svakodnevno s našim partnerima. Ubjeđujemo. Izlažemo argumente." Također je naglasio da bi uklanjanje ruskih vođenih zračnih bombi iz ukrajinskog neba bio "snažan korak prema prisiljavanju Rusije da traži kraj rata i pravičan mir."

Apelirajući na Sjedinjene Države, Britaniju, Francusku i Njemačku, Zelenski je izjavio: "Treba nam sposobnost da istinski i potpuno zaštitimo Ukrajinu i Ukrajince. Trebaju nam i dozvole za korištenje dugometnog oružja, kao i vaši projektili i granate dugog dometa."

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov, koji je zajedno s delegacijom boravio u Washingtonu u petak i subotu, u intervjuu za CNN istakao je da Kijev pokazuje kako su ruski aerodromi, koji se koriste za napade na ukrajinske gradove, unutar dometa dubokih udara.

"Objasnili smo koje sposobnosti su nam potrebne da zaštitimo građane od ruskog terora koji nam nanose Rusi, tako da se nadam da su nas čuli," izjavio je Umerov u intervjuu kasno u petak.

Očekuje se da će Zelenski iznijeti sličan apel i lično sljedećeg mjeseca, kada planira predstaviti plan za pobjedu predsjedniku SAD-a Joe Bidenu, pred kraj njegovog mandata u Ovalnom uredu, te prisustvovati sjednicama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Ministrica ekonomije Julija Sviridenko, koja je predvodila ukrajinsku delegaciju, objavila je na društvenoj mreži X da je razgovarala o koracima potrebnim za obnovu ukrajinskog energetskog sistema, uključujući "značajan doprinos" od 800 miliona dolara u okviru paketa finansiranja energetskog sektora najavljenog u junu. Naglasila je da su ruski zračni napadi oštetili više od polovice ukrajinske energetske infrastrukture.

Šef kabineta predsjednika, Andrij Jermak, pridružio se Umerovu u brifingu američkog ministra odbrane Lloyda Austina o stanju na bojnom polju u prvom sastanku njihove posjete u petak. Na kraju sedmice u kojoj je Rusija napala Ukrajinu s više od 400 projektila i dronova, Jermak je izjavio da je važno da Ukrajina što prije dobije oružje iz postojećih odbrambenih paketa, navodi se u saopćenju iz predsjedničkog ureda.