Puno neizvjesnosti
71

Zelenski želi da Trump što prije pokaže plan za Ukrajinu: "Hoćemo li imati podršku ili biti sami?"

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik VolodimIr ZelenskI rekao je da bi Donald Trump danas trebao otkriti svoju strategiju za brzo okončanje rata s Rusijom, pod pretpostavkom da je ima.

Zelenski je upozorio da svaki mirovni prijedlog mora izbjegavati kršenje suvereniteta Ukrajine.

"Ako Trump zna kako završiti ovaj rat, trebao bi nam reći danas. Postoje li rizici za ukrajinsku nezavisnost, ako izgubimo državnost - želimo biti spremni za to, želimo znati", kazao je Zelenski.

Zelenski, koji se žalio na kašnjenja isporuka oružja zapadnih saveznika, rekao je da je "potencijalno spreman" sastati se s Trumpom kako bi saslušao prijedloge njegova tima.

"Oni ne mogu planirati moj život i živote naših ljudi i naše djece. Želimo razumjeti hoćemo li u novembru imati moćnu podršku SAD-a ili ćemo biti sami", dodao je.

Zelenski je negirao da su ukrajinske i ruske trupe došle u pat poziciju na bojnom polju. Primijetio je da je ukrajinska vojska kadrovski u jačoj poziciji nego što je bila prije nekoliko mjeseci, te da će nova operacija zahtijevati naoružavanje brigada.

Dok je Zelenski pohvalio paket pomoći od 61 milijardu dolara koji je Kongres SAD-a usvojio ove godine nakon šestomjesečne odgode, rekao je da vojnoj opremi treba predugo da stigne do prve linije.

"Ovo je najveća tragedija ovog rata: između odluke i stvarne činjenice imamo stvarno dugo, dugo, dugo čekanje", rekao je Zelenski.

Bivši američki predsjednik Donald Trump, koji vodi pred predsjednikom Joeom Bidenom u anketama uoči izbora u studenom, hvalio se da bi mogao zaustaviti rat u Ukrajini prije svoje inauguracije u januaru.

Tokom televizijske debate prošlog tjedna, Trump je kritikovao milijarde dolara koje se troše na obranu Ukrajine, tvrdeći da Kijev "neće dobiti rat".

Politico je izvijestio da Trumpova administracija ozbiljno razmatra sklapanje "dogovora s Kremljom" o okončanju rusko-ukrajinskog rata, što bi značilo uskraćivanje članstva Ukrajine i Gruzije u NATO-u i teritorijalne ustupke Ukrajine.