Rat u Ukrajini
63

Žestoke borbe u Bahmutu: Ukrajinci se ne povlače, drže položaje kod gradske džamije

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
General pukovnik Oleksandr Syrskyi, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, ponovno je posjetio najvruće tačku na bojištu u gradu Bahmutu ističući da branioci zadržavaju napade.

"Najintenzivnija faza borbi za Bahmut je u tijeku. Situacija je stalno teška. Neprijatelj trpi značajne gubitke u ljudskim resursima, oružju i vojnoj opremi, ali nastavlja s napadnim akcijama. Naši branioci su herojski zadržavajući neprijateljski napad u izuzetno teškim uslovima i ne ostavljajući neprijatelju nikakve šanse da ostvari svoje planove", kazao je Syrskyi.

[TWITTER]1640074732732133376[/TWITTER]

Odbrana Bahmuta vođena je vojnom nuždom i temelji se na kompetentnom korištenju odbrambenih sposobnosti grada, izgrađenih utvrda i opremljenih vatrenih položaja. Na snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama, tenk koji se nalazi pored gradske džamije u Bahmutu gađa položaje ruskih vojnika.

Syrskyi je naglasio da komanda razmatra sve moguće scenarije i da će djelovati primjereno trenutnoj situaciji.

Ocijenio je situaciju neposredno na području gdje ukrajinski branioci obavljaju borbene zadaće i poduzeo niz mjera za rješavanje problematičnih pitanja koja ih onemogućuju u učinkovitom izvršavanju borbenih zadaća. Komandant je također donio niz operativnih odluka s ciljem jačanja sposobnosti odvraćanja i poraza napadača.