Prva žena EU

Život iza lažnog imena, plemićka krv i čvrsta ruka u vladanju: Druga strana Ursule von der Leyen

Piše: V. Karić
Ursula von der Leyen (Foto: A. L./Klix.ba/EPA-EFE)
Ursula von der Leyen (Foto: A. L./Klix.ba/EPA-EFE)
Piše: V. Karić
15.02.2023. u 21:23

Iako se brojni briselski zvaničnici po raznim osnovama svakodnevno pojavljuju u medijima, na njihove karijere općenito se obraća jako malo pažnje.

Za većinu građana, oni predstavljaju samo birokrate čiji se govori, bez mnogo odstupanja, unaprijed mogu predvidjeti. Međutim, ukoliko se zagrebe ispod površine, život i karijere pojedinaca mogu biti i više nego interesantni.

Jedna od njih je i aktuelna predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, političarka belgijskih korijena koja ove godine slavi mali jubilej, tačnije pet godina predsjedavanja jednom od najvažnijih institucija Evropske unije.

Period je to koji su unutar Evropske unije obilježile brojne turbulencije. Pandemija koronavirusa, formalni izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, neslaganja unutar članica o brojnim pitanjima kao i ruski napad na Ukrajinu i sve posljedice koje su iz toga nastale.

Sve su to događaji u koje je, htjela to ili ne, predsjednica Evropske komisije morala biti uključena. Nakon 24. februara 2022. godine i napada Ruske Federacije na Ukrajinu, članice Evropske unije pokazale su, na iznenađenje mnogih, jedinstvo te su vrlo brzo usvojile set sankcija koje su ujedno značile političku i ekonomsku izolaciju Rusije.

Među onima koji su predvodili taj proces bila je i Ursula von der Leyen koja je, najavivši snažne mjere protiv Rusije, 1. marta održala i govor u Evropskom parlamentu.

"Ovo je trenutak istine za Evropu. Ne radi se samo u Ukrajini. To je sukob dva svijeta, dva skupa vrijednosti. Ovo je sukob između vladavine zakona i vladavine oružja. Između demokratije i autokratije. Između poretka zasnovanog na pravilima i gole agresije. Kako ćemo danas reagovati na ono što Rusija radi odredit će budućnost međunarodnog sistema. Sudbina Ukrajine je u pitanju, ali i naša sudbina je u ravnoteži. Moramo pokazati moć koja leži u našim demokratijama. Ovo mora biti naša demonstracija sile", dio je govora Ursule von der Leyen.

Dok se o njenom političkom djelovanju i aktivnostima zna skoro sve, ono što često prolazi ispod radara jeste njena biografija i život koji se ne tiču direktno politike i trenutne funkcije koju obnaša.

Dijete važnog funkcionera

Kao dijete jednog od najvažnijih evropskih političara Ernsta Albrechta, život Ursule von der Leyen je od samog djetinjstva bio usmjeren na politiku.

"Njen otac, Ernst Albrecht, radio je za Evropsku zajednicu za ugalj i čelik, preteču Evropske unije, prije nego što se vratio u Njemačku gdje je nastavio političku karijeru. Postao je premijer Donje Saksonije 1976. godine, a na toj funkciji bio je sve do 1990. godine kada je izgubio izbore od Gerharda Schrödera koji će kasnije postati i njemački kancelar", piše magazin Politico.

U međuvremenu, dok se njen otac bavio politikom, za Ursulu von der Leyen se može reći kako je živjela život uobičajen za sve one porodice koje se mogu nazvati imućnijim. Pohađala je Evropsku školu u Briselu, a jedan od hobija iz djetinjstva za koji je ostala vezana sve do danas jeste i jahanje konja.

Ljubav prema konjima seže iz ranog djetinjstva (Foto: Twitter)
Ljubav prema konjima seže iz ranog djetinjstva (Foto: Twitter)

"Ljubav prema konjima i konjičkom sportu spaja ljude u Evropi širom regiona, jezika i običaja. Zato mi je veliko zadovoljstvo da preuzmem pokroviteljstvo za ovo prvenstvo. Jahačima i konjima želim sigurno, uspješno prvenstvo i veliko takmičenje, neka pobijedi najbolji!", rekla je mnogo godina kasnije Ursula von der Leyen prilikom otvaranja Evropskog prvenstva u dresuri i preponskim skokovima.

Nakon 13 godina provedenih u Briselu, Ursula von der Leyen se sa porodicom preselila u Njemačku gdje je njen otac započeo političku karijeru. Međutim, iako se porodica vratila u svoju domovinu, okolnosti i Hladni rat koji je bio u punom jeku, nisu išle na ruku ni Ursuli, ali i ni njenom ocu Ernstu.

Zbog konstantnih napetosti između komunističkih i drugih frakcija u Njemačkoj, njen otac je krajem sedamdesetih dobio upozorenje kako komunističke organizacije iz Zapadne Njemačke planiraju kidnapovanje njegove kćerke. Ursula, koja je do tada studirala ekonomiju na Univerzitetu u Gottingenu, bila je primorana nastaviti studij u Londonu gdje je bila pod zaštitom policije.

Vjerovatno najinteresantniji dio njenog boravka u Londonu jeste taj da je zapravo studirala pod lažnim imenom - Rose Ladson.

Ursula von der Leyen tokom studentskih dana
Ursula von der Leyen tokom studentskih dana

"Krajem sedamdesetih studirala sam ekonomiju u Gottingenu bez mnogo uspeha. U to vrijeme, prijetnja od RAF-a bila je vrlo akutna, a na Univerzitetu u Gottingenu postojalo je mnogo simpatizera. Državni ured kriminalističke policije savjetovao je mog oca, premijera Donje Saksonije, da me nagovori da promijenim fakultet. Tada sam bila suočena s odlukom: ili da idem u Braunschweig sa ličnom zaštitom 24 sata dnevno ili ću promijeniti ime i otići na London School of Economics u Londonu", rekla je Ursula von der Leyen u intervjuu za Die Zeit 2016. godine.

Iako studiranje nije bilo pretjerano uspješno, aktuelna predsjednica Evropske komisije je izjavila kako joj je London dao neophodnu slobodu koja se naročito odrazila kroz punk muziku čiji je bila veliki ljubitelj.

"London je za mene bio simbol modernosti, slobode, uživanja u životu i mogućnosti da probaš sve. Voljela sam odlaziti na punk i rock koncerte, zabavljati se. Provodila sam mnogo više vremena u pubovima i prodavnicama s gramofonskim pločama nego u biblioteci", rekla je Von der Leyen iskreno o ovom dijelu svog života.

Udaja za "plemića" i politička karijera

Nakon povratka u Njemačku i neuspješnog nastavka studija ekonomije, Ursula je odlučila napraviti zaokret te je početkom osamdesetih upisala medicinu. S obzirom na uspješno okončane studije te nastavak karijere na ovom polju, može se reći kako je medicina bila poziv u kojem se pronašla.

Kroz rad, Ursula je u tom periodu upoznala i sadašnjeg supruga doktora Heika von der Leyena sa kojim se i vjenčala 1986. godine. Interesantno, baš kao što je njeno djevojačko prezime Albrecht imalo aristokratsku pozadinu, takvo je bilo i prezime njenog supruga Heika. Porodica Von der Leyen jedna je od najpoznatijih njemačkih plemićkih porodica čiji se prvi član spominje još 1579. godine, a većinom su bili vezani za poslove prodaje svile.

Nakon vjenčanja, Ursula i Heiko su se preselili u Kaliforniju gdje su živjeli dobar dio devedesetih godina. Iako je dugo godina radila kao ginekolog, Ursula von der Leyen nikada nije u potpunosti odbacila učešće u politici. Početkom devedesetih učlanila se u njemačku Demokršćansku uniju (CDU), a nakon povratka u Njemačku, sredinom 2000-ih, aktivnije se i uključila u politički život države.

Merkel je imala veliko povjerenje u Von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Merkel je imala veliko povjerenje u Von der Leyen (Foto: EPA-EFE)

"Uključila se u lokalnu politiku CDU-a nakon što su se vratili u Njemačku 2006. godine. Iako nije voljela da je upoređuju sa ocem, kaže da joj je njegovo iskustvo u politici značilo da je to uvijek izgledalo kao održiva karijera. Angela Merkel imenovala ju je saveznom ministricom za pitanja porodice, starije osobe, žene i mlade. Štićenica Angele Merkel postala je zvijezda u usponu i pokazala se kao neočekivano jaka snaga za stranku desnog centra", piše magazin Time.

Nakon što je funkciju savezne ministrice obavljala od 2005. do 2009. godine, Von der Leyen je i narednih 10 godina obavljala niz uloga na njemačkoj političkoj sceni. Bila je zastupnica u njemačkom Bundestagu, savezni ministar za rad, a posljednja uloga koju je imala odnosila se na posao savezne ministrice odbrane Njemačke.

Upravo njen posljednji angažman u njemačkoj politici izazvao je i najveće reakcije javnosti, a samim tim i brojne kritike.

Ursula von der Leyen kao ministrica odbrane Njemačke (Foto: EPA-EFE)
Ursula von der Leyen kao ministrica odbrane Njemačke (Foto: EPA-EFE)

"Počela je mandat kao nemilosrdna čistačica, naslijedila je mnoge probleme. Međutim, oni koji su trebali da je zaštite, postali su ogroman problem. Grupa konsultanata koštala je stotine miliona dolara eura, a pojavile su se sumnje u kršenje zakona i nepotizam", pisao je Tagesspiegel.

Slične naslove imali su i u Frankfurter Algemeine Zeitungu gdje su nakon njene ostavke napisali kako je mandat na čelu Ministarstva odbrane bio izuzetno kontroverzan.

Život sa sedmero djece

U međuvremenu, osim udaje za plemića i doktorske te političke karijere, u centru pažnje medija često je bio i podatak o tome da porodica Von der Leyen broji sedmero djece.

"Godine 1992., kada se par se preselio u Kaliforniju sa svoje troje djece, Heiku je ponuđena uloga na fakultetu Univerziteta Stanford. Ursula je do tada već odustala od posla, ali je bila iznenađena koliko je Stanford spreman da ih podrži u brizi o djeci. U Njemačkoj, kaže, očekivalo se da dobra majka ostane kod kuće sa djecom", navodi magazin Time.

Iskustva iz Sjedinjenih Američkih Država, a koja se prije svega tiču rada i porodiljnog odsustva, Von der Leyen nastojala je implementirati i tokom mandata savezne ministrice za porodicu.

Ursula von der Leyen i djeca (Foto: Twitter)
Ursula von der Leyen i djeca (Foto: Twitter)

"Tokom svog vremena kao federalna ministrica za porodična pitanja od 2005. godine, implementirala je ono što je nazvala 'konzervativni feminizam' uvodeći nekoliko reformi, uključujući 'porodiljsko odsustvo' kao 'roditeljsko odsustvo' - stavljajući do znanja da je podizanje porodice vezano za oboje roditelja, a ne samo majk", piše The Vogue.

Kako je porodica rasla, tako se i bračni par Von der Leyen suočavao sa više obaveza, a što se naročito osjetilo političkom rastom Ursule. Ipak, pored brojnih obaveza, aktuelna predsjednica Evropske komisije nekoliko puta je naglasila kako je uvijek mrzila pitanja u kojima se govori o tome da li uspijeva spojiti poslovne i privatne obaveze.

"Kako se snalazite sa svojih sedmero djece kod kuće? Mrzila sam to pitanje", rekla je jedne prilike.

Brojne funkcije, život "na visokoj nozi", boravak u nekoliko zemalja, skrivanje iza lažnih imena te poprilično samozatajan, ali i bogat porodični život - sve su to stvari kojima se može opisati Ursula von der Leyen.

Iako mnogima djeluje kao uobičajeni briselski birokrata, oni koji je poznaju ističu kako je riječ o ženi koja je i pored brojnih unutrašnjih problema u EU uspjela postići konsenzus među državama članicama te se nametnuti kao lider bloka u izuzetno teškim trenucima.

Ukoliko se analizira i život mimo politike, nije ni čudo da je u takvim okolnostima prva žena Evropske unije uspjela da izgradi karakter koji će biti spreman za apsolutno svaku turbulenciju kojih u EU barem ne manjka.

50