Otvoren 2005. godine
16

Znate li koliko je pretplatnika do danas "skupio" zvanični YouTube kanal predsjednika Rusije?

M. G.
Kremlj je nastavio s objavama na svom YouTube kanalu, uprkos usporavanju ove platforme, kako bi imao više mogućnosti za dopiranje do stranih publika, potvrdio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov

"Koristimo sve raspoložive resurse kako bismo širili informacije o radu predsjednika," objasnio je Peskov.

YouTube kanal Kremlja pokrenut je u decembru 2005. godine kako bi "emitovao obraćanja i komentare ruskog predsjednika." Najstariji videozapisi datiraju iz 2009. godine, iz perioda kada je Dmitrij Medvedev bio predsjednik Rusije (2008.-2012.). Na kanalu se trenutno nalazi 924 videozapisa, koji su pregledani 58 miliona puta, a kanal ima 244.000 pretplatnika.

Tokom posljednjih mjeseci, novi videozapisi nisu se redovno objavljivali. Do nedavno, posljednji video bio je snimak ruskog predsjednika Vladimira Putina u letu na bombarderu Tu-160M u februaru 2024. godine, prije nego što je započelo usporavanje YouTubea. Dva prethodna videa uključivala su Putinov intervju s američkim novinarom Tuckerom Carlsonom, na ruskom i engleskom jeziku, koji je pregledan devet miliona puta.

Nakon pauze, objave na Kremljevom kanalu ponovo su počele prije dvije sedmice. Prvo je objavljen snimak plenarne sjednice Istočnog ekonomskog foruma (EEF), a zatim je uslijedilo još desetak videa o različitim predsjedničkim događajima, uglavnom s međunarodnim temama.

Pored YouTubea, Kremlj je pokrenuo i stranicu na ruskom video hosting servisu Rutube. Prve objave na Rutubeu pojavile su se prije dvije sedmice, a trenutno ima oko 20 videa. Za razliku od YouTubea, objave na Rutubeu uglavnom se fokusiraju na domaće teme.