Press u Teheranu
61

Zvaničnik Hamasa govorio o detaljima napada na Haniyeha, objavljena i lokacija kuće gdje se nalazio

V. K.
Zvaničnik Hamasa Khalil Al-Hayya govorio je o ubistvu vođe ove organizacije Ismaila Haniyeha te je rekao kako je on pogođen direktno projektilom.
U izjavi za medije, Al-Hayya se pozvao na svjedoke koji su bili s Haniyehom u Iranu, a koji su prvi dobili informacije o napadu.

Kako je naglasio Al-Hayya, kao rezultat direktnog raketnog udara uništeni su prozori, vrata i zidovi u sobi u kojoj je boravio Haniyeh.

Sve veći broj novinara i analitičara na društvenim mrežama objavljuju i fotografije kuće u kojoj je navodno boravio Haniyeh tokom napada.

Prema informacijama novinara, kuća u kojoj se nalazio Haniyeh nalazi se u sjevernom dijelu Teherana.

Podsjetimo, prema pisanju New York Timesa, iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izdao je naredbu Iranu da direktno udari na Izrael, kao odmazdu za ubojstvo lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu.

Khamenei je izdao naredbu na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u srijedu ujutro, ubrzo nakon što je Iran objavio da je Haniyeh ubijen, rekla su tri iranska dužnosnika, uključujući dva člana Revolucionarne garde. Zamolili su da se njihova imena ne objavljuju jer nisu ovlašteni javno govoriti.