Odgovorili i Bidenu
14

Zvaničnik Hamasa o tijelima šest izraelskih zarobljenika: Ubijeni su u zračnom napadu IDF-a

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što su Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile da su pronašle i iz tunela u Rafahu izvukle tijela šest zarobljenika koji su bili u zatočeništvu od sedmog oktobra, stigla je i reakcija Hamasa.
Visoki zvaničnik Hamasa Izzat Al-Rishq kaže da je šest izraelskih zarobljenika pronađenih mrtvih u subotu navečer u tunelu u južnom pojasu Gaze ubijeno u izraelskim zračnim napadima.

Al-Rishq je također okrivio SAD za njihovu "pristrasnost, podršku i partnerstvo" u 11-mjesečnom ratu na opkoljenoj teritoriji. Jedan od zarobljenika bio je dvostruki američko-izraelski državljanin, dok je drugi bio rusko-izraelski državljanin.

Zvaničnik je naveo da Hamas više brine o životima svojih zatvorenika nego Biden, ističući da je grupa prihvatila njegov prijedlog i rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

"Netanyahu je to odbacio i njegova administracija je pristala na premijerove zahtjeve, koji su imali za cilj opstruirati postizanje sporazuma o održavanju njegove moći", rekao je al-Rishq.

Podsjetit ćemo da je IDF jutros objavio da su pronađena tijela šest izraelskih zarobljenika. Tijela Carmel Gata, Edena Yerushalmija, Hersha Goldberg-Polina, Aleksandra Lobanova, Almoga Sarusija i Orija Danina dovezena su u Izrael.

"Prema našoj prvobitnoj procjeni, brutalno su ih ubili, Hamas ih je ubio malo prije nego što smo došli do njih", rekao je vojni portparol kontraadmiral Daniel Hagari novinarima na jutrošnjem obraćanju.