Porast nasilja
26

Zvaničnik Hamasa: Situacija će eskalirati tokom Ramazana u subotu navečer

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Khaled Mashaal, šef Hamasovog vanjskopolitičkog biroa, upozorio je da je region "na rubu vrućih dana" nasilja i da će situacija eskalirati tokom Ramazana u subotu navečer.

Zvaničnik Hamasa je naglasio da se mir ne može postići bez otpora i da neće trajati bez snaga koje bi ga zaštitile, pozivajući različite palestinske frakcije da se ujedine.

"Stvari će eskalirati u Ramazanu, a mi smo na pragu vrućih dana zbog nastavka agresije i zločina okupacije, a palestinski narod zna da nema oporavka domovine osim kroz otpor u svim oblicima“, rekao je Mashaal.

Mashaalove izjave dolaze usred vala terorističkih napada i rastućih tenzija uoči mjeseca Ramazana, koji bi trebao početi krajem marta.

U nedjelju su palestinski pokreti najavili da će povećati svoje protestne mjere protiv nedavnih mjera koje je u zatvorima provodio ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, uključujući odbijanje da se podvrgnu svakodnevnim sigurnosnim provjerama. Zatvorenici planiraju i štrajk glađu početkom Ramazana.

Dok su aktivisti Temple Mount pozivali Jevreje da posjete Brdo hrama na Purim i Shushan Purim palestinske frakcije pozvale su Palestince da se suoče sa posjetiteljima Jevrejima.

"Pozivamo naš narod u Jerusalemu da utorak, srijedu i sve dane koje je okupacija odredila za napad na Al-Aksu učini danima za mobilizaciju i pooštravanje veza sa Al-Aksom kako bi se spriječili upadi doseljenika tokom predstojećih jevrejskih praznika”, rekao je Hamasov glasnogovornik za Jerusalem Muhammad Hamada.