Moguć regionalni rat
73

Zvaničnik Hamasa zaprijetio Izraelu: Ako dođe do sukoba, suočit ćete sa porazom bez presedana

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zvaničnik palestinske organizacije Hamas Saleh al-Arouri upozorio je Izrael da prekine sa praksom ubijanja vođa ove organizacije te je zaprijetio kako takve aktivnosti mogu dovesti do regionalnog rata.

Izjava visokorangiranog zvaničnika Hamasa uslijedila je nakon što je u Izraelu održana sjednica komiteta za sigurnost, a na kojoj se raspravljalo o situaciji na Zapadnoj obali.

Između ostalog, ministri su naglasili kako je za efikasnu borbu protiv Hamasa i drugih organizacija potrebno izvesti atentate na najpoznatije ličnosti ovih organizacija.

"Izrael je odlučio ciljati brojne ličnosti, uključujući i najvišeg vojnog komandanta Hamasa Muhameda Deifa. Oni će svojom ekstremističkom politikom izazvati sveopći rat u regionu. Neki u kabinetu razmatraju akcije poput preuzimanja kontrole nad džamijom Al-Aqsa i druge podjele", rekao je Al-Arouri.

Poručio je i da će se Izrael u takvoj situaciji suočiti sa porazom.

"Ako dođemo do tačke potpuno konfrontacije, Izrael će se suočiti sa porazom bez presedana u svojoj historiji. Mi smo uvjereni u to. Hamas se sprema za sveobuhvatni rat, a mi pomno razgovaramo o izgledima ovog rata sa svim relevantnim stranama", naglasio je zvaničnik.

Vrlo brzo, Al-Arouriju odgovorio je i premijer Izraela Benjamin Netanyahu.

"Hamas i ostale iranske grupe dobro znaju da ćemo se svim sredstvima boriti protiv njihovih napora da izazovu teror. Svako ko pokuša da nam naudi, platit će punu cijenu za to", poručio je premijer Izraela.