Pred Istražnom komisijom
182

Tadić otvoreno: Ima optužnica koje ne moram ni otvoriti, pregledam ih 20 posto

Dž. L.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Nakon što je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić iznijela svoje stavove o radu pravosuđa u BiH pred Istražnom komisijom Parlamenta BiH, uslijedila su brojna pitanja članova Komisije.

Istražna komisija se osvrnula na prijedlog glavne tužiteljice o izmjeni člana 7 Zakona o Sudu BiH, a koji se odnosi na proširenu nadležnost Suda BiH.

"Taj član nikada nije usaglašen do kraja. Na Sudu je da odluči da li će preuzeti određene predmete. Mi moramo svi zajedno ovaj član unaprijediti jer imamo različita postupanja u Sudu BiH, ali ne mogu garantovati za svakog svog tužitelja da uvijek postupa u skladu sa članom 7", odgovorila je Tadić.

Istražna komisija osvrnula se i na pravosudne postupke u slučaju korupcije. Kako je Tadić istakla, pitanje korupcije u BiH je veoma značajno i daje mu se prioritet u radu Tužilaštva BiH, ali da se i u tom pogledu trebaju izvršiti izmjene Krivičnog zakona BiH, naročito u dijelo koji se odnosi na spisak koruptivnih krivičnih djela.

"Krivično djelo korupcije nije kao takvo evidentirano u Krivičnom zakonu BiH. Naša obaveza je da gonimo počinioce krivičnih djela, a vaša da donosite zakone kako biste nam to olakšali", kazala je Tadić.

Na pitanje Istražne komisije zašto su iz predmeta Pandora izuzete velike političke figure, Tadić nije imala odgovor jer, kako je kazala, nije upravljala tim predmetom.

Tadić je kazala kako je navikla na pritiske otkako je prihvatila funkciju glavne tužiteljice, ali kako problem nastaje kada iz tih pritisaka proisteknu prijetnje.

Moja porodica i ja smo izloženi pritisku i imamo pojačano sigurnosno obezbjeđenje. O tome se posebno mora voditi računa kada je riječ o ovim funkcijama. Ali, ja se ne osvrćem na pritiske i svakome želim dobro zdravlje i dobar život. Ja dobro živim, imam sina doktora nauka, zlatnog studenta. Imam snahu, očekujem unuče. Dobro sam, podnosim pritisak", kazala je Tadić.

Komisija je potom upitala glavnu tužiteljicu da li pregleda sve optužnice koje dolaze do Tužilaštva BiH.

"Nakon što ih pregleda šef odsjeka, dostavljaju se na uvid glavnom tužitelju. Na uvidu ih ja parafiram. Moram biti iskrena, ima optužnica koje ne moram ni otvoriti, a ima ih koje moram pregledati", rekla je Tadić.

Na dodatno pitanje koliko optužnica u prosjeku pregleda, Tadić je odgovorila kako je to "otprilike 20 posto optužnica".

"To su optužnice koje se odnose na terorizam, krijumčarenje ljudi, povrede sigurnosti i slično, ali svaku od njih parafiram", dodala je Tadić.

Istražna komisija potom se osvrnula na izještaj o radu Tužilaštva BiH britanske sutkinje Joanne Korner, nekadašnje više tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, u kojem je istaknuto da posao glavnog tužitelja ne bi trebao biti pregled svih optužnica.

Jedno od pitanja Komisije upućeno glavnoj tužiteljici bilo je i kakva je njena percepcija o tome da se pravosuđe u BiH prečesto korisiti za međusobne političke obračune.

"Kao glavni tužitelj ne bih smjela govoriti o bilo kakvim političkim obračunima. Percepcija javnosti stvara se na osnovu određenih predmeta. Mislim da su nekad preuranjene reakcije javnosti u vezi s nekim predmetima, ali to na nas u pravosuđu ne bi smjelo utjecati. Ja nikada nikoga neću uvrijediti bez obzira šta mislio o meni, vrijeđao me ili iznosio netačne podatke. Ja ću se samo institucionalno boriti sa svim problemima", kazala je Tadić.

Komisija je upitala Tadić da li bi se građani trebali osjećati sigurno kada bi "znali ono što ona zna", na što je tužiteljica odgovorila "da bi trebali".

"Tužitelji svoj istražni rad ne smatraju nikakvom moći. Sva ovlaštenja trpimo iz zakona koji je na snazi, postupamo u skladu s kodeksom i etikom. Nema nikakvih predmeta u ladicama. Svaki tužitelj mora završiti svoj predmet. Tužiteljski posao je veoma težak posao i stoga istraga nije moć, već alat kojim tužitelji dolaze do istine. Zakonom su predviđeni određeni rokovi i istraga nije neograničena. Pratim sve vijesti, poznajem percepciju javnosti u BiH o radu pravosuđa. Možda sam jedna od najinformisanijih osoba u BiH, ali percepcija građana bi bilo još gora kada bih ja iznijela ono što ja znam, ali to neću da radim. Naši građani moraju se osjećati sigurno i vjerovati u pravosudne institucije", rekla je Tadić.