Sve jača saradnja
26

Turska će rasporediti ratne brodove u vodama Somalije kako bi štitili istraživanje nafte

F. H.
Foto: Tursko ministarstvo odbrane
Foto: Tursko ministarstvo odbrane
Turska planira rasporediti fregate u somalskim vodama kako bi zaštitila turski energetski istraživački brod, rekla su dva izvora upoznata s tim problemom za Middle East Eye.

Prema sporazumu potpisanom između Turske i Somalije ranije ove godine, Ankara je ovlaštena štititi somalijske vode od vanjskih prijetnji, kao i davanje prava na istraživanje i bušenje izvora energije u somalijskoj isključivoj ekonomskoj zoni.

Turski ministar energetike Alparslan Bayraktar prošle je sedmice rekao turskim medijima da Turkish Petroleum ima licencu za tri područja u somalijskim morima, a svako polje ima 5000 kvadratnih kilometara. Bayraktar je dodao da će Oruc Reis provesti 3D seizmičku studiju u tom području, "što nikada prije nije učinjeno".

Također je rekao da će turske pomorske snage čuvati brod. Dva izvora upoznata s tim pitanjem rekla su da Ankara planira rasporediti dvije fregate i dodatne pomoćne brodove za osiguranje područja.

Tunc Demirtas, analitičar za afrička pitanja u think tanku Seta, rekao je da Ankara poduzima krajnji oprez pri čuvanju broda jer će raditi na otvorenom oceanu.

Ovo je prvi put da će turski istraživački brod raditi u oceanu. Brod mora biti zaštićen od pirata, kao i od mogućih prijetnji s kopna", rekao je za Middle East Eye.

Ankara je posljednjih godina djelovala u istočnom Sredozemlju, suočavajući se s grčkim prigovorima i mogućim pokušajima prekida. Ali Adenski zaljev i vode u blizini Somalije značajni su novi izazovi za operacije bušenja.

Bayraktar je rekao da početni podaci pokazuju da će istraživački brod vjerovatno otkriti naftu u odabranim poljima. Brod će biti raspoređen na tom području početkom oktobra.

Dodao je da će u slučaju mogućeg otkrića kod Somalije nafta u regiji biti podijeljena sa somalijskom državom u okviru "sporazuma o podjeli proizvodnje".

"Nakon što im date državna prava koja trebaju dobiti, sve dok imate naftu, možete je prodavati bilo gdje u svijetu. Možemo ga dovesti u rafinerije u našoj zemlji. Stoga će se moći brzo komercijalizirati i dodati privredi", kazao je.

Turska i Somalija potpisale su sporazum o odbrambenoj i ekonomskoj saradnji u februaru i, s ciljem jačanja pomorskih odbrambenih sposobnosti Somalije i uspostave mornarice za tu afričku državu.

Tajni dogovor navodno je sklopljen kao odgovor na sporazum Etiopije s otcijepljenom državom Somalilandom u januaru, koji Addis Abebi daje pravo da tamo izgradi vojnu luku.

Dvije runde pregovora koje je organizirala Turska kako bi se pronašla sredina između Mogadishua i Addis Abebe ranije ove godine nisu dale nikakve rezultate.

U martu su Turska i Somalija također potpisale ugovor o istraživanju nafte i plina kako bi se turskoj vladi omogućilo rad na somalijskim poljima u moru.