Zbog visokih temperatura
4

U Banjoj Luci preventivno proglašena vanredna situacija iako tvrde da je vodosnadbjevanje uredno

I. Sa.
Štab za vanredne situacije Grada Banja Luka održao je danas sjednicu u vezi sa stanjem vodosnabdijevanja na teritoriji grada usljed visokih temperatura.

Banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da u ovom trenutku 99 posto domaćinstava na području Banje Luke ima uredno vodosnabdijevanje, ali da je zbog najavljenih visokih temperatura, a u cilju održavanja urednog i stabilnog vodosnabdijevanja – odlučeno da se proglasi vanredna situacija do 15. jula na području grada kako bi se na vrijeme mogle preduzeti neophodne mjere.

"Uvođenje vanredne situacije daje nam mogućnost za efikasnije sprovođenje mjera koje imaju za cilj da u periodu velikih vrućina očuvaju stabilno vodosnabdijevanje na području grada", poručio je on.

Dodao je jedna od mjera koja će biti uvedena zabrana akumulisanja vode sa javnih vodovodnih sistema, odnosno sa hidrantskih mreža.

"Naše službe kontrolisaće prekomjernu potrošnju, koja je i glavni uzrok bržeg pražnjenja pojedinih rezervoara. Najveći pritisak imamo na rezervoare Tunjice 1 i 2, a svakako analizirali smo i i područje platoa Manjače, Rekavica i Ljubačeva. Banjica je stabilna, Vujanovac takođe što je objektivno dovoljno za snabdijevanje platoa Manjače, ukoliko potrošnja bude racionalna. Važno je naglasiti da je stanje stabilno i u svim onim mjesnim zajednicama u kojima su se prethodnih godina javljali problemi sa urednim vodosnabdijevanjem tokom ljetnog perioda poput Bronzanog Majdana, Bukvaleka, Donjih Kola i Ljubačeva. Višemilionskim investicijama tokom protekle 4 godine stabilizovali smo isporuku vode u svim dijelovima Banjaluke. Ipak da bismo održali sistem stabilnim neophodno je da svi pokažemo odgovornost i solidarnost te da u periodu visokih temperatura racionalno trošimo vodu", kazao je Stanivuković.

On je naglasio da do sada nisu prijavljene nestašice vode, ali je dodao da se situacija može vrlo lako promijeniti, ukoliko se nastavi enormna potrošnja, posebno u domaćinstvima koja su u visinskim zonama naselja, koja se snabdijevaju sa pojedinih rezervoara koji se ne stižu puniti dovoljnom brzinom.

"Iako za sada nemamo prijava, ukoliko dođe do nestašice vode, sve naše službe biće u pripravnosti i dopremiti neophodne količine pitke vode. Ovo se posebno odnosi na dijelove grada koji se snabdijevaju sa rezervoara Tunjice 1 i 2. Naime, u ovom dijelu grada veća je potrošnja zbog zalijevanja, privatnih bazena, zbog čega se rezervoar prosto ne može obnavljati i puniti dovoljnom brzinom", istakao je Stanivuković.

On je još jednom pozvao sugrađane da u narednim danima pokažu odgovornost i solidarnost, te da ukoliko imaju potrebu za većom upotrebom vode, istu poruče da im se dopremi u cisternama.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Babić istakao je da su sve službe Civilne zaštite u pripravnosti te da sva domaćinstva koja eventualno budu imala problem sa vodosnabdijevanjem sa javne vodovodne mreže mogu se obratiti sa zahtjevom preko svoje mjesne zajednice i poručiti pitku vodu, po subvencionisanoj cijeni u iznosu od tri KM po kubiku.