Stravičan zločin
77

U napadu dronom IDF-a ubijeno petero djece koja su se igrala kod kafića u sjevernoj Gazi

M. G.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U nedjelju je izraelski zračni napad u sjevernom dijelu Gaze rezultirao smrću petero djece, prema zvaničnim informacijama koje prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Napad se dogodio u području Al-Shati, gdje su djeca bila okupljena i igrala se u blizini jednog lokalnog kafića. Prema izvještajima lokalnih izvora, riječ je o napadu dronom koji je pogodio naseljeno područje, prenosi The Guardian.

Ovaj tragični događaj samo je jedan u nizu smrtonosnih napada u Pojasu Gaze, koji je postao jedno od najsmrtonosnijih mjesta na svijetu za djecu. Organizacija Save the Children izvještava da je od oktobra prošle godine do danas više od 16.400 djece izgubilo život u izraelskim napadima. Gaza je suočena s kontinuiranim sukobima i razornim posljedicama koje najviše pogađaju najmlađe.

Pored svakodnevne prijetnje od zračnih napada, djeca u Gazi se suočavaju s akutnom humanitarnom krizom, uključujući nedostatak hrane, vode i osnovne zdravstvene zaštite. Mnoge porodice su primorane živjeti u pretrpanim skloništima, a pristup osnovnim životnim potrepštinama je ograničen.

Humanitarne organizacije već mjesecima upozoravaju na neodrživu situaciju i pozivaju na hitnu međunarodnu intervenciju kako bi se osigurala pomoć civilima, posebno djeci koja trpe najveće posljedice ovog sukoba.