Složen zahvat
965

U sarajevskoj Općoj bolnici urađena operacija "beskrvnom metodom" zbog pacijentovih vjerskih uvjerenja

M. G.
Ferdo Žuljo
Ferdo Žuljo
U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu uspješno je izvedena operacija kuka na pacijentu Ferdi Žulju, prema principima beskrvne medicine.

Pacijent, koji je pripadnik vjerske zajednice Jehovinih svjedoka, a iz religioznih razloga odbio je transfuziju krvi, te je operacija prilagođena njegovim uvjerenjima.

Operaciju je izveo medicinski tim bolnice, predvođen prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, direktorom Opće bolnice.

"Zahvaljujući beskrvnim metodama, postignut je izvanredan rezultat uz minimalno gubljenje krvi, a pacijent se, nakon što je u bolnicu stigao u teškom stanju, uspješno oporavlja", naveli su iz Opće bolnice.

"Sretan sam što u Sarajevu možemo pacijentima ponuditi usluge na nivou bilo koje razvijene zemlje. Dužnost nam je poštovati prava pacijenta dok istovremeno pružamo najkvalitetniju zdravstvenu uslugu", istakao je Gavrankapetanović, koji iza sebe ima desetine uspješno izvedenih operacija ovim specifičnim metodom.

Pacijent Žulj, koji se trenutno nalazi na fizikalnoj terapiji, trebao bi napustiti bolnicu za nekoliko dana. Izrazio je zahvalnost cijelom osoblju bolnice, posebno naglasivši njihov vrhunski nivo profesionalnosti i uspjeh u poštivanju njegovih stavova o beskrvnom liječenju.

Pacijenta je jutros posjetio i Halim Curi, regionalni glasnogovornik Jehovinih svjedoka, koji je izrazio zadovoljstvo što Sarajevo ima bolnicu i tim stručnjaka poput Gavrankapetanovića, koji su spremni pružiti liječenje prema principima beskrvne medicine. Zahvalio je timu na poštovanju savjesti pacijenta i uspješno izvedenoj zahtjevnoj operaciji.

Beskrvna medicina je područje medicine koje isključuje primjenu tuđe krvi, a temelji se na programima liječenja uz primjenu lijekova alternativnih transfuziji krvi i korištenju beskrvne operativne tehnike.