Taktički potezi
42

Ukrajinske trupe se povlače na frontu u Pokrovsku kako bi izbjegle okruženje

F. H.
Mapa: ISW
Mapa: ISW
Rusko napredovanje prema gradu Pokrovsku dovelo je do povlačenja ukrajinskih snaga s položaja jugoistočno od ovog grada. Posljedično, ruske trupe nisu uspjele postići svoj očiti cilj taktičkog okruživanja ukrajinskih snaga u ovom području, piše ISW.

Geolocirane snimke od 22. augusta pokazuju da su ruske snage nedavno zauzele Ptyche, jugoistočno od Pokrovska, i napredovale južnije, potvrđujući ranije tvrdnje o kontroli nad istočnom obalom Karlivskog rezervoara.

Nedavna ruska napredovanja južno i jugozapadno od autoceste T-0511 (Ocheretyne-Hrodivka) izjednačila su ruske bojišnice istočno i jugoistočno od Pokrovska, umjesto da su postavila teren za taktičko okruživanje ukrajinskih snaga.

Dok su se ruske snage kretale prema autocesti E-50 (Donjeck-Pokrovsk) posljednjih sedmica, vjerovatno su zaprijetile ukrajinskim snagama opkoljavanjem, što je dovelo do ukrajinskog povlačenja. Glasnogovornik ukrajinske brigade na fronti u Pokrovsku priznao je 22. augusta da je ovo rusko napredovanje potaknulo ukrajinske snage da se povuku kako bi poravnale frontu i zaštitile svoje osoblje.

Neki ukrajinski zapovjednici na frontu u Pokrovsku također su izjavili za Associated Press u članku objavljenom 22. augusta da su se novi ukrajinski regruti u regiji povremeno povlačili sa svojih položaja.

Međutim, ISW nije vidio rasprostranjena izvještaje o neorganizovanom ukrajinskim povlačenjima na frontu u Pokrovsku, a nedostatak značajnih ruskih taktičkih dobitaka sugeriše da su se ukrajinske snage uspjele povući na uredan način.

Prethodne rasprave među ruskim vojnim blogerima o potencijalnom taktičkom okružju u tom području su utihnule.