Prijem 200 policajaca
30

Uprava policije KS: Uporedo s konkursom radimo na izradi novog pravilnika i izmjenama zakona

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Povodom teksta pod naslovom "Kojom metodom je procijenjeno da treba primiti 200 novih službenika?" koji je objavljen na portalu Klix.ba prije dva dana, danas je stigla i reakcija Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.
Kao što smo napisali, Uprava policije Kantona Sarajevo je raspisala konkurs za prijem 200 policijskih službenika, a da prethodno nije napravila unutrašnju sistematizaciju radnih mjesta i donijela novi pravilnik koji bi planirao zapošljavanje novih službenika.

Tim povodom iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo potvrđuju da se primjenjuje važeći Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, prema kojem u ovom momentu, navode, Upravi policije nedostaje tačno 375 policijskih službenika, o čemu su u više navrata obavještavali kako javnost, tako i nadležna tijela.

"Shodno ranijoj odluci Vlade Kantona Sarajevo, Uprava policije je dobila saglasnost za raspisivanje konkursa za 200 policijskih službenika u početnom činu 'policajac' i 30 policijskih službenika u početnom činu 'mlađi inspektor'. Kako je javnost pravovremeno obaviještena, raspisan je konkurs za prijem 200 policijskih službenika u početnom činu 'policajac', dok će u narednom periodu biti raspisan i konkurs za prijem policijskih službenika u činu 'mlađi inspektor'", navode u saopćenju za javnost.

Iz Uprave policije ističu da uporedo s ovom aktivnosti, Uprava policije u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim nadležnim organima provodi aktivnosti izrade i predlaganja, odnosno, donošenja podzakonskih propisa shodno izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo i Zakona o unutrašnjim poslovima, a koje su usvojene u Skupštini Kantona Sarajevo krajem prošle godine.

I ovim dijelom je potvrđeno pisanje portala Klix.ba da se novi pravilnik tek treba donijeti, u bliskoj budućnosti, krajem ove ili početkom naredne godine na Vladi KS.

"Jedan od tih podzakonskih akata je i novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, čija izrada je u završnoj fazi, a po čijem će donošenju Uprava policije predložiti i tražiti saglasnost od Vlade Kantona Sarajevo za raspisivanje novih konkursa za prijem policijskih službenika, kako u početnom činu "policajac", tako i u činu "mlađi inspektor"", piše u reakciji Uprave policije KS.

Dalje ističu da Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima KS i Zakona o policijskim službenicima KS, kao i podzakonske propise čije je donošenje propisano ovim zakonima, donose nadležni organi u skladu s propisanim procedurama i prethodno pribavljenim mišljenjima organa čije je mišljenje obavezno pribaviti shodno utvrđenoj proceduri.

" Dakle, svi propisi, pa i Uredba o sadržaju, izgledu, dodjeli i oduzimanju činova policijskim službenicima Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a koja se spominje u objavljenom tekstu, su doneseni po propisanoj proceduri i uz prethodno pribavljena mišljenja nadležnih organa.

Odredbama navedene Uredbe, između ostalog, propisano je da policijski komesar može donijeti odluku o popuni radnih mjesta u početnom činu "policajac", zapošljavanjem novih policijskih službenika u većem broju u odnosu na broj trenutno upražnjenih radnih mjesta u ovom činu, ukoliko će takva radna mjesta u narednom periodu biti upražnjena u postupku unapređenja u viši čin ili gubitkom statusa policijskog službenika, kao i da će se popuna radnih mjesta policijskih službenika zapošljavanjem u početne činove za koje je Vlada Kantona dala saglasnost izvršiti prema utvrđenom broju izvršilaca, shodno pribavljenoj saglasnosti", naveli su.

Iz Uprave policije KS kažu da su donesene odluke rezultat temeljitih analiza i projekcija ljudskih potencijala u Upravi policije KS, te važećih zakonskih i podzakonskih propisa.

Ipak ostaje nejasno na temelju kojih analiza ukoliko nije donesen novi pravilnik i sprovedeno činovanje i unutrašnja sistematizacija odnosno reorganizacija. No, to se tek planira što potvrđuje sljedeće:

"Po donošenju novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, bit će započet i proces unapređenja policijskih službenika u neposredno više činove. Na temelju provedenih analiza aktuelnih potreba na području Kantona Sarajevo, novim Pravilnikom Uprava policije predlaže povećanje broja izvršilaca, posebno u činu policajac i stariji policajac, čime će biti stvoreni uslovi i za raspisivanje novih konkursa za prijem policijskih službenika", saopćeno je.

Dalje odbacuju navode da je proces testiranja kandidata u aktuelnom konkursu kompromitovan na bilo koji način.

"Procesi koji se odvijaju i čije su sve stavke dokumentovane i provjerljive na svakom koraku postupka, ovaj konkurs čine jednim od najtransparentnijih konkursa za prijem u policijske agencije u BiH. Sigurni smo da ćemo po njegovom okončanju dobiti najkvalitetnije i najspremnije kandidate. Testiranjima kandidata prisustvuju isključivo lica angažovana za potrebe provedbe konkursne procedure, koja pored članova komisije čine stručna, tehnička i pomoćna lica čiji je angažman neophodan radi uspješne realizacije propisane konkursne procedure."

Ipak, ostaje nejasno kako je test općeg znanja proveden elektronski s obzirom da trenutnim Pravilnikom to nije propisano.

"Na koncu, jasno je da određeni pojedinci koji nemaju nikakvog uticaja na ovaj proces, iako bi željeli imati, pokušavaju diskreditovati sveukupne aktivnosti na zakonitoj i transparentnoj proceduri odabira kandidata za policijske službenike, pokušavajući dezavuisati javnost i napraviti od ovog konkursa 'slučaj', čemu javnost može svjedočiti u pojedinim organima i institucijama", naveli su.

Iz Uprave policije za kraj kažu da ostaju potpuno opredijeljeni da proces odabira kandidata za njihove buduće kolege ostane na visokom nivou transparentnosti i zakonitosti, kako bi svi zajedno u konačnici svjedočili još boljoj i efikasnoj policiji Kantona Sarajevo, na usluzi svim građanima i posjetiocima glavnog grada BiH i Kantona Sarajevo.

"Istovremeno, želimo naglasiti i činjenicu da je Uprava policije samostalna u svom zakonitom radu, a da je saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i samim ministrom profesionalna, produktivna i uz obostrano potpuno uvažavanje i poštivanje zakonom propisanih nadležnosti", dodali su.

Iako iz Uprave policije KS tvrde da nisu zaprimili nikakav upit na ovu temu, te da je uskraćeno njihovo pravo da isprave krive navode, treba istaći da je redakcija portala Klix.ba u petak prije objavljivanja teksta kontaktirala ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katicu koji nije bio raspoložen za razgovor na ovu temu, dok nam je iz Uprave policije KS rečeno da komesar Nusret Selimović nije dostupan do srijede.

"Svjesna značaja uloge medija u demokratskom društvu, Uprava policije u potpunosti podržava izvještavanje o svim aktivnostima koje provodi iz svoje nadležnosti, a koje se temelji na profesionalnim principima objektivnosti, istinitosti i neovisnosti", dodali su u reakciji.