Politički odnosi
129

Izetbegović o Dodiku: Ili će promijeniti svoju politiku ili će on biti promijenjen

B. R.
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA (Foto: T. S./Klix.ba)
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je govorio o odnosu međunarodne zajednice prema predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku i predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću, a očitovao se i o Dodikovoj izjavi da postoji mogućnost da SDA zamijeni Trojku u državnoj vlasti.

Očekuje da će Dodik ići do kraja u konfrontaciji s međunarodnom zajednicom, ali da će ovaj put naići na tvrđi otpor.

"Koliko znam Dodika, pokušat će da ide do kraja. Pravit će zastoje, uvest će nas u jedan politički limb, izvest će izabrane predstavnike, a ne imenovane - neće raditi zakonodavna tijela. Vidjeli smo to jednom u vrijeme kada je SDA bila u koaliciji. Pokušat će da prisili međunarodnu zajednicu da reterira, da bude po njegovom, da mu se popusti. Mislim da će ovaj put naići na tvrđi otpor", konstatovao je u gostovanju na Dnevniku D FTV.

Izetbegović je Čovićevu šutnju usljed kritika međunarodne zajednice, prvenstveno Sjedinjenih Američkih Država, protumačio kao procjenom da je mudrije šutjeti.

"Dragan Čović se našao u situaciji da oni koji su ga do jučer neselektivno podržavali, počinju tražiti od njega neke stvari, da ga kritikuju. Mislim da je šutnja pokazatelj da nema pravi odgovor na to, ne želi da se dalje zavađa s tom stranom. Mislim da je procijenio da mu je mudrije da šuti. Ne mislim da ima namjeru da se dalje suprotstavlja međunarodnoj zajednici", kazao je.

Komentarisao je nedavnu Dodikovu izjavu da postoji mogućnost da SDA zamijeni Trojku (SDP, NiP, NS) u državnoj vlasti. Poručio je da se za to nisu stvorili uslovi.

"Mislim da nisu ispunjeni ti uslovi, niti tenutno postoji šansa da budu ispunjeni. Dodik, koji je tog dana pokrenuo udar na Ured visokog predstavnika (OHR), na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, na Izborni zakon, time i na Krivični zakon, kojem se u jednom trenutku otela vrlo teška i prijeteća izjava, ne znam otkud mu to - da je Bošnjacima dovoljno 25 posto teritorija - to su neke njihove beogradske priče i pusti snovi, nakon svega toga pozove SDA da eventualno uđe u koaliciju umjesto Trojke", izjavio je.

Smatra da je izjava predsjednika SNSD-a o mogućnosti da SDA zamijeni Trojku zapravo prijetnja Trojki, a ne ozbiljan poziv za SDA. Prema njegovim riječima, ozbiljan poziv se ne pravi na takav način. Imao je i poruku za Dodika.

"Ili će Dodik promijeniti svoju politiku ili će on biti promijenjen", naglasio je.

Kako je kazao Izetbegović, kada se te politike promijene, kada bude jedna garnitura srpskih političara spremnih da konstruktivno rade za Bosnu i Hercegovinu, onda će tu biti i SDA.