Inicijative, propusti...

Koliko o gradu govore nazivi ulica i da li je Sarajevo palo na ispitu poštovanja

Foto: T. S./Klix.ba
Ulica Davorina Popovića nalazi se na Ilidži (Foto: T. S./Klix.ba)
S. Šantić
02.01.2023. u 19:38

Ulice u glavnom gradu Bosne i Hercegovine dobile su naziv po historijski važnim datumima, nekim gradovima sa kojima je Sarajevo povezano, dok neke nose ime po istaknutoj ličnosti.

Da bi se jedan grad odužio ličnosti koja je svojim likom i dijelom ostavila pečat i trag, jedan od načina je imenovati ulicu po toj osobi.

Sarajevo je, s toga, pokušalo "odužiti se" pojedinim historijski važnim ličnostima upravo kroz dodjeljivanje imena ulica, sokaka, trgova, bulevara.

Ipak, ruku na srcu, puno je onih koji još uvijek nisu dobili svoj kutak u gradu iako su to zaslužili. S druge strane, isto tako je mnogo onih čijim ulicama možemo s ponosom prošetati, koji su simbol grada, a koji su dobili tek jednu uličicu. Time se, naravno, ne umanjuje njihov učinak i važnost, ali se zapitamo - da li su možda zaslužili da se njihovo ime nađe na jednim od centralnih ulica glavnog grada.

Ulica Davorina Popovića (Foto: T. S./Klix.ba)
Ulica Davorina Popovića (Foto: T. S./Klix.ba)

Ulica jedne od sarajevskih legendi Davorina Popovića smještena je u dijelu grada u kome Pimpek sigurno nikada ne bi bio, a ulica Uglješe Uzelca, bivšeg gradonačelnika Sarajeva, koji je ponosno mahao olimpijskom zastavom, smještena je u jedno prigradsko naselje.

"Šetam gradom naše mladosti i tražim ulicu za svoje ime Velike, bučne ulice - njih prepuštam velikanima historije. Dok je historija trajala, šta sam ja radio? Prosto volio tebe. Malu ulicu tražim, običnu, svakodnevnu , kojom se, neopaženi od svijeta, možemo prošetati i poslije smrti..."

Ovako je pisao pjesnik Izet Kiko Sarajlić. Ulicu sa svojim imenom u glavnom gradu BiH, u kojem je proveo najveći dio svog života i o kome je neumorno pisao, nije još uvijek dobio.

Od ideje - inicijative - do realizacije

Interesantno je da kod pojedinaca, najčešće općinskih vijećnika, postoje ideje i inicijative da se ime ulice dodijeli nekoj, historijski važnoj ličnosti. Naprimjer, u aprilu 2021. godine, nakon smrti Jovana Divjaka, rodila se inicijativa da Radićeva ulica ponese njegovo ime.

Godinu ipo dana nakon toga, provjerili smo dokle je stigla ova inicijativa.

"Povodom inicijative da se dio Ulice Radićeva imenuje u ulicu Generala Jovana Divjaka od strane Udruženja 'Obrazovanje gradi BIH' Komisija za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti je na sjednici održanoj u 20. juna 2022. godine povodom navedene inicijative donijela zaključak da se dostavljena inicijativa dopuni sa mišljenjem Zavoda za zaštitu spomenika Kantona Sarajevo, s obzirom da navedeni lokalitet pripada obuhvatu Zaštićenog pejzaža grada Sarajevo. Također, inicijativu je bilo potrebno dostaviti na obrascu u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju ili promjeni imena ulica, trgova, parkova, mostova, institucija, ustanova, naselja, lokaliteta i drugih objekata na području općine Centar- na osnovu člana. 6. navedenog pravilnika. Komisija za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti 17. oiktobra 2022. godine je donijela zaključak da će o navedenoj inicijativi očitovati kada se dostavi mišljenje Komisije povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiG čijom Odlukom je ulica Radićeva proglašena dijelom povijesnog urbanog krajolika Sarajeva", kazali su iz Općine Centar.

Pokrenuta je inicijativa da se Radićeva preimenuje u Ulicu Jovana Divjaka (Foto: T. S./Klix.ba)
Pokrenuta je inicijativa da se Radićeva preimenuje u Ulicu Jovana Divjaka (Foto: T. S./Klix.ba)

Također, na sjednicama Općinskog vijeća Centar bilo je riječi i o tome da akademici Muhamed Filipović i Muamer Zukorlić dobiju svoju ulkicu. Kako su nam dalje rekli iz ove općine, Komisija za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti je na sjednici održanoj u srijedu 16.1 novembra 2022. godine donijela zaključak da se inicijativa kao nepotpuna dostavlja predlagaču da u skladu sa Pravilnikom o postupku davanja mišljenja utvrđivanja ili promjeni imena ulice, trgova, parkova, mostova, institucija, ustanova, naselja, lokaliteta i drugih objekata na području općine Centar dostavi na propisanom obrascu.

Jedna od inicijativa za koju možemo reći da je dobila pažnju i zaživjela, jeste prijedlog da se Zvornička ulica u Općini Novo Sarajevo preimenuje u Bulevar Ivice Osima. Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo je jednoglasno usvojilo inicijativu o promjeni naziva Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima.

Sada su na potezu zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo koji bi trebali donijeti konačnu odluku.

Također, krajem maja 2022. godine Skupština Kantona Sarajevo je preimenovala A transverzalu na području općine Novi Grad u A transverzalu "Michael Schumacher", te nema sumnje kako i legendarni Ivica Osim zaslužuje da mu se na prigodan način oda počast za sve ono što je učinio za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

U Sarajevu su i dva Nobelovca dobili svoje ulice. Međutim, čovjek koji je ostavio trag u svijetu nauke i zbog toga osvojio Nobelovu nagradu za hemiju - Vladimir Prelog - dobio je ulicu u naselju Briješće, Općina Novi Grad Sarajevo. Posve daleko od centralnih dijelova grada i vjerovatno zbog toga mnogi nisu uopće upoznati sa činjenicom da je Prelog dobio svoju ulicu.

Ulica Ive Andrića (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ulica Ive Andrića (Foto: I. Š./Klix.ba)

Sa druge strane, jedna od najvećih ulica na Alipašinom Polju koja se prostire duž ovog naselja do Olimpijskog naselja Mojmilo je ulica Ive Andrića. Možemo reći da se grad, pa i država, na neki način odužilo ovom Nobelovcu čiji je trag neizbrisiv.

Ista situacija je i sa Ulicom Srđana Aleksića, mladića koji je život izgubio braneći sugrađanina islamske vjeroispovijesti od premlaćivanja. Ulica Velikih drveta u Općini Novi Grad Sarajevo je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana po njemu. U obrazloženju je navedeno: "Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih junačkih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla."

Trag koji je neko ostavio, ne samo u Sarajevu ili BiH, već u cijelom svijetu, neće se izbrisati ukoliko ta ličnost ne dobije ulicu koja će možda postati mjesto susreta, simbola, orijentacije; međutim, ako ništa - lijep je gest da nekome ko je svoj život posvetio nekoj borbi - znak pažnje poklonimo kroz upravo ovaj čin.

351