Akutni problem
195

Nastavlja se uništavanje javne imovine u Sarajevu: Nove tramvajske stanice na meti vandala

B. R.
Oštećenja na rekonstruisanim tramvajskim stanicama u Sarajevu (Foto: V. D./Klix.ba)
Oštećenja na rekonstruisanim tramvajskim stanicama u Sarajevu (Foto: V. D./Klix.ba)
Na meti vandala su i tramvajske stanice u Sarajevu za čiju su modernizaciju uložena značajna budžetska sredstva - nekoliko stotina hiljada KM.

Riječ je o dvije tramvajske stanice koje su ne tako davno rekonstruisane, a koje se nalaze u naseljima Otoka i Nedžarići. Stanica na Otoci je rekonstruisana prije skoro tri godine i samo njena rekonstrukcija je koštala 230.000 KM. Stanica u Nedžarićima je rekonstruisana prije dvije godine. Rekonstrukcijom ovih stanica su znatno poboljšani uslovi korištenja javnog prijevoza.

Međutim, nije prošlo mnogo vremena da stanice budu vandalizirane. Naime, na obje stanice su iscrtani brojni grafiti, posebno na stanici u Nedžarićima, te su oštećeni čitači elektronskih karata, rampe za ulaz/izlaz te kutije za instalacije. Nije izostalo i plakatiranje na površinama koje nisu namijenjene za to.

Vidljivo je i to da pojedini građani ne vode računa o higijenskim uslovima, tj. opuške i drugo smeće ostavljaju na mjestu koje nije namijenjeno za to iako postoje kante za opuške i smeće. Pa tako smeće ostavljaju i u oštećenim uređajima za učitavanje karata.

Nadležni moraju reagovati, tj. sankcionisati one koji uništavaju javnu imovinu. Inače, uništavanje javne imovine je akutni problem u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a upravo je javni prijevoz često na meti vandala.