Online prodaja
12

Alibaba i Ford otvaraju prvu kinesku automatsku prodavnicu automobila

Klix.ba
Kineski gigant Alibaba Group te američki proizvođač automobila Ford su se udružili kako bi otvorili automatsku prodavnicu automobila u kineskom gradu Guangzhou.

Radi se o građevini s pet spratova u kojoj su smještena 42 različita modela automobila, a među njima su SUV Ford Explorer i Mustang. Automatska prodavnica omogućava potencijalnim kupcima da vide, testiraju i kupe vozila putem Alibabine online platforme za kupovinu pod nazivom Tmall.

Automatska prodavnica će biti otvorena 23. aprila, a potencijalni kupci će imati pravo na trodnevno testiranje prije nego odluče da li žele kupiti automobil ili ne.

"Prijava se vrši u potpunosti putem interneta, odnosno putem Tmalla ili Taobao mobline aplikacije. Kada se odabere neko vozilo, osoba mora napraviti selfie kako bi se osiguralo da ona bude jedina koja može koristiti automobil. Potom je potrebno elektronskim putem položiti depozit, raspored i vrijeme preuzimanja aplikacije, a sve se obavlja pomoću aplikacije", izjavio je generalni menadžer Tmall Auta Gu Wanguo.

Kupci mogu uzeti i drugi automobil ako prethodnim nisu zadovoljni.

Prošle godine su Ford i Alibaba dogovorili trogodišnje partnerstvo koje omogućava američkoj kompaniji nove mogućnosti prodaje, kao što su preprodaja, testne vožnje, opcije leasinga i slično.

Ovo nije prvi put da Alibaba prodaje automobile putem mobilne aplikacije. Prije dvije godine je Maserati prodao 100 automobila za 18 sekundi tokom flash prodaje na Tmallu.