Odluka je donesena
23

Aston Martin naredne sezone stiže u društvo najbržih u trkama izdržljivosti

E. L.
Aston Martin će naredne sezone u najsnažnijoj klasi (Hypercar) imati dva prototipa AMR-LMH s kojima će nastupati u Svjetskom šampionatu u trkama izdržljivosti (WEC – World Endurance Championship) i sjevernoameričkom IMSA šampionatu.

Iz Aston Martinovog odjela za trkaće aktivnosti (AMR – Aston Martin Racing) stigle su prve fotografije s dvodnevnih testiranja Hypercar prototipa Valkyrie AMR-LMH s kojim se čuvena britanska automobilska kompanija nakon podužeg odsustva vraća među društvo najbržih u Svjetskom šampionatu u trkama izdržljivosti (FIA WEC) koji je, bez sumnje, opet ušao u zlatno doba.

Dva prototipa Aston Martina nastupat će u bojama tima Heart of Racing čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama, a na prvim testiranjima koja su održana na britanskim stazama Donington i Silverstone za evaluaciju su bili zaduženi trkači Darren Turner, Mario Farnbacher i Harry Tincknell.

Valkyrie AMR-LMH pokreće 6,5-litarski atmosferski V12 motor koji "potpisuje" čuvena kompanija Cosworth, a prvi testni kilometri samo su uvod u intenzivna testiranja koja će Aston Martin raditi na evropskim i sjevernoameričkim stazama sve do kraja jeseni.

Još uvijek nije potvrđeno hoće li se Aston Martinov Hypercar premijerno pojaviti na IMSA trci 24 sata Daytone koja se vozi u januaru, ali je jasno da i u AM-u ponajviše razmišljaju o narednom izdanju trke 24 sata Le Mansa u kojoj su prvi i jedini put bili na najvišem podijumu davne 1959. godine. Pobjednički automobil (DBR 1/300) dijelili su Britanac Roy Salvadori i legendarni Amerikanac Carroll Shelby, jer tada nije važilo pravilo da mjesto iza upravljača moraju dijeliti tri vozača.

Britancima može biti obećavajuće što je i Ferrari, nakon podužeg odsustva, u prvom nastupu u Le Mansu stigao do pobjede u generalnom poretku o kojoj u novom zlatnom periodu razmišljaju i u mnogo drugih kompanija.