Za posebnog klijenta
2

Bugatti Chiron Pur Sport Grand Prix je unikatno umjetničko djelo

D. B.
Bugatti je predstavio drugi od svega tri specijalna modela Chrion Pur Sport Grand Prix, koji je nastao u programu Sur Mesure.

Prvi od tri specijalna Chiron Pur Sport modela predstavljen je u decembru 2021. godine, a kombinovao je elemente plave, crvene i sjajnc crne boje.

Međutim, ovaj automobil je konfigurisan za kupca koji ga je naručio od kompanije Bugatti Singapure te je dominantno lakiran u Blanc bijelu boju, dok ga krase Grand Prix Red detalji.

Ovi crveni elementi su najuočjiviji na prednjim blatobranima francuskog hiperautomobila jer su trkaće linije načinjene od desetina malih Bugattijevih logotipa. Crvena boja krasi i ručno lakirani broj "32" na vratima, kojim se odaje počast modelu Bugatti Type 51, a koji je pobijedio na Velikoj nagradi Francuske 1931. godine kada su ga vozili Louis Chiron i Achille Varzi. Stražnje krilo također nosi crveni Bugatti natpis.

Eksterijer automobila još posebnijim čine karbonski elementi bez dodatne boje, kao i crveni karbonski poklopci motora te stražnje krilo.

Bugatti nije objavio fotografije unutrašnjosti, no može se uočiti da izgleda kao i ona u modelu Chiron Pur Sport Grand Prix iz 2021. godine s kombinacijom crne kože, crne Alcantare i različitim crvenim elementima uključujući sigurnosne pojaseve.

Mehaničkih promjena nema u odnosu na "standardni" Chiron Pur Sport, tu je i dalje 8,0-litarski quad-turbo W16 motor koji razvija 1.479 KS i 1.599 Nm obrtnog momenta. Inženjeri su određenim modifikacijama olakšali automobil za 50 kg, no opremili su ga i krućim ovjesom. Unikatna podešavanja mjenjača su dodatno poboljšala ubrzanje.