Unikatan primjerak
4

Bugatti Chiron Super Sport Golden Era je rezultat dvogodišnjeg rada

D. B.
Ako imaju dovoljno novca, kupci Bugattijevih automobila mogu ostvariti sve svoje želje kroz program Bugatti Sur Mesure, a mogućnosti su gotovo neograničene.

Jedan neimenovani kupac je pomjerio granice naručivši prelijepi Chiron Super Sport Golden Era. Riječ je o kolekcionaru s ogromnim poštovanjem prema historiji kompanije dužoj od 100 godina. Model Golden Era je rezultat dvogodišnjeg rada, a 400 sati je posvećeno samo umjetničkom djelu koje se vidi na profilu automobila. Radi se o ručno rađenim skicama koji su dizajneri napravili direktno na karoseriji pomoću specijalnih olovaka. Iz Bugattija kažu da je ovo bio jedan od najizazovnijih projekata u historiji kompanije, a pogled na fotografije otkriva i zašto je to tako.

Na strani suvozačima su crteži legendarnih modela Type 41 Royale i Type 57 SC Alantic, dok vozačeva strana sadrži 19 skica koje dokumentuju Bugattijevu historiju od 1987. godine. Skice uključuju moderne modele kao što su EB100, Veyron i Chiron, kao i legendarni W16 motor.

Dvobojna podloga djeluje kao platno za pomenute portrete. Nocturne crna boja na prednjoj masci stapa se sa "novom" Dore zlatnom bojom koja se proteže od A stuba do stražnjeg dijela vozila.

Zamršeno umjetničko djelo nastavlja se i u kabini. Svaki panel vrata je ručno oslikan s tri Bugatijeva modela, EB110, Veyron i Chiron su na jednoj, a Type 35, Type 57 SC Atlantic i Type 41 Royale na drugoj strani. Također, prisutni su Golden Era šavovi i ručno ispisana oznaka "One-of-One".

Kolika je cijena, zapravo je nebitno, jer će postojati samo jedan ovakav primjerak, ali je sigurno da je kupac izdvojio višemilionski iznos.

Kako bi demonstrirao mogućnosti programa Sur Mesure, Bugatti je pripremio i zlatni Mistral.