Na globalnom nivou
18

Dacia prodala više od 500.000 automobila za devet mjeseci ove godine

A. M.
Prema novom finansijskom izvještaju Grupe Renault, Dacia je premašila prag od 500.000 prodatih novih automobila širom svijeta u devet mjeseci ove godine. Nosilac prodaje je evropsko tržište.

U periodu od januara do septembra 2024. godine, Dacia je uspjela da proda tačno 500.957 automobila na svjetskom tržištu, rezultati su finansijskog izvještaja Grupe Renault. Tako je marka iz Miovenija prodala 1,5 posto više automobila u odnosu na isti period 2023. godine.

Samo u Evropi, Dacia je prodala 432.332 automobila, što predstavlja povećanje od 2,2 posto u poređenju sa istim periodom lani. Tako se na kontinentalnom nivou Dacia sada penje na deveto mjesto na rang listi brendova s najviše prodatih automobila. Prošle godine u ovo vrijeme rumunski brend je bio na 11. mjestu u Evropi.

Štaviše, Dacia je takođe među tri najprodavanije marke automobila privatnim kupcima. Čak 85 posto ovogodišnje prodaje završilo je rukama fizičkih lica. Rumunski brend je uspio da raste na tržištima poput Italije i Španije, gdje je zabilježen rast od 15, odnosno 14,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, na vrlo bitnom francuskom tržištu, Dacia ostaje treća najprodavanija marka.

Novi finansijski izvještaj Grupe Renault potvrđuje i povećanje prodaje modela Sandero, koji je najprodavaniji ovogodišnji automobil u Evropi s povećanjem prodaje od 16,3 posto. Isti izvještaj također otkriva kumulativni pad prodaje marke od 3,8 posto u trećem kvartalu ove godine. Objašnjenje za ovaj pad je generacijska tranzicija modela Duster i Spring.