Pripreme za Dakar
44

Dacia Sandrider testiran u Velsu i Francuskoj

D. B.
Dacia će na Dakar Rallyju naredne godine učestvovati s "divljim" modelom Sandrider, koji je nedavno testirala u Velsu i Francuskoj.

Sandrider je homologiran za Ultimate T1+ kategoriju te će učestvovati na događajima tokom World Rally-Raid Championshipa. Postavljen je na laganu tubularnu šasiju, a pokreće ga 3,0-litarski twin-turbo V6 motor, koji isporučuje 360 KS i 539 Nm obrtnog momenta. Ovaj motor je uparen sa 6-stepenim sekvencijalnim mjenjačem preko kojeg se snaga prenosi na sva četiri točka.

Iako će Sandrider imati svoj debi na Dakaru, Dacia nije imala problema da dovede neka od najvećih imena uključujući Sebastiana Loeba, Nassera Al-Attiyaha i Cristinu Gutierrez. Upravo su Loeb i Gutierrez testirali Sandrider dva dana u testnom kompleksu Sweet Lamb u Velsu prije nego je tim otputovao u Francusku na četverodnevno testiranje uz učešće svih vozača.

Dacijin tim sada priprema Sandrider za rigorozni program testiranja u Maroku od 28. juna do 6. jula. Riječ je o sličnom terenu na kojem će se učesnici naći tokom relija Dakar, koji se održava od 3. do 17. januara 2025. godine.

Zanimljivo, Sandriderov motor je dizajniran da koristi sintetičko gorivo kompanije Aramco.