Dobio prestižnu nagradu
63

Ferrari Daytona SP3 izabran za najljepši superautomobil godine

D. B.
Ferrari Daytona SP3
Festival Automobile International od 1987. godine dodjeljuje nagradu za "najljepše i najmodernije automobilske projekte godine" u različitima kategorijama, a najprestižnije odličje ovog puta pripada Ferrariju.

Riječ je o fantastičnom Ferrariju Daytona SP3, koji je proglašen najljepšim superautomobilom godine. Pravila nalažu da kandidati u ovoj kategoriji moraju biti skuplji od 60.000 eura, a SP3 s tim "nema problema". Ferrarijev šef dizajna Flavio Manzoni je također dobio nagradu za svoj utejcaj i kreativni rad u automobilskom sektoru.

"Ove dvije nagrade su neoborivi dokaz nivoa kvalitete i izvrsnosti koje je dostigao Ferrari Styling Centre, a koji ja imam privilegiju voditi. Također, dokaz su sofisticiranog istraživanja u projektu Ferrarija Deytona SP3", izjavio je Manzoni.

U kategoriji najljepših hiperautomobila, nagrada je pripala Peugeotu i njegovom modelu 9X8, koji će debitovati u FIA World Endurance Championshipu (WEC) ove godine. Uprkos elegantnom i agresivnom izgledu, 9X8 ostaje vjeran dizajnerskom jeziku brenda zahvaljujući svjetlima u obliku kandži i još nekim detaljima.

Peugeotov sestrinski brend DS je dobio nagradu u kategoriji najljepših automobila jeftinijih od 60.000 eura, a izabran je DS4 premium crossover.

DS gotovo svake godine dobije nagradu za ljepotu svojih automobila.