U njemačkoj fabrici
20

Ford Europe konačno pokrenuo proizvodnju svog prvog električnog modela

A. M.
Američki proizvođač je pokrenuo serijsku proizvodnju električnog Explorera u svojoj fabrici u Kelnu. Lansiranje ovog modela prvobitno je bilo planirano za septembar 2023. godine, ali je odgođeno zbog uvođenja novih standarda baterija.

Ford proizvodi automobile u Kelnu od 1930. godine, gdje se između ostalog decenijama proizvodila popularna Fiesta. Međutim, proizvodnja Fieste je okončana prošle godine zbog priprema postrojenja za električni Explorer EV, koji je prvi Fordov baterijski model proizveden na evropskom tlu.

Američki proizvođač automobila uložio je skoro dvije milijarde eura u tvornicu u Kelnu, kao dio prelaska na električna vozila. Cilj je proizvesti 250.000 električnih automobila godišnje, uključujući i proizvodnju kompaktnog SUV-a.

Iako je svjetska potražnja za električnim vozilima smanjena, Ford očekuje visoku prodaju u ovom segmentu. Kompanija je 2021. godine predstavila planove za niz potpuno električnih vozila u Evropi do kraja decenije, ali obrat je nastao odgađanjem uvođenja Euro 7 norme.

Prošlog mjeseca, Ford je najavio da razmatra prodaju benzinskih i hibridnih automobila u Evropi i nakon 2030. godine, što je pomak od prvobitnog plana prodaje samo električnih vozila. Predstavnici kompanije naveli su da prate situaciju i da će izvršiti korekcije ako bude potrebno.

Potražnja za hibridima je porasla posljednjih godina, što je navelo proizvođače automobila da smanji ulaganja u električna vozila. Takođe, nedostatak infrastrukture za punjenje u Evropi je uticao na potražnju. Evropski i američki proizvođači automobila pod pritiskom su zbog ekspanzije kineskih kompanija koje proizvode jeftina električna vozila i uveliko ih izvoze širom svijeta.