Novi svjetski rekord
73

Ford Mustang Mach-E prešao više od 916 kilometara s jednim punjenjem baterije

D. B.
Fordov električni Mustang Mach-E postavio je novi svjetski rekord kada je riječ o distanci pređenoj s jednim punjenjem baterije.

Za upravljačem Mustanga Mach-E su se mijenjali Kevin Booker i Sam Clarke, dok je suvozač bio Richard Parker. Oni su vozili Mach-E Premium Extended Range RWD u periodu od 24 sata te su prešli 916,74 kilometra, a time su nadmašili prethodni rekord, koji je iznosio 907,62 kilometra.

Booker i Clarke su se vozili Norfolkom, Lincolnshireom, Yorkshireom, Nottinghamshireom, Leicestershireom i Cambridgeshireom i to gradskim te ruralnim cestama kako bi simulirali uvjete u stvarnom svijetu. Koristili su nekoliko metoda da dokažu svoj uspjeh, a to su neovisno provjereni snimci, očitanja na satu, GPS podaci i informacije o nivou baterije preuzete od Webfleeta.

Pomenuti model koristi bateriju kapaciteta 91 kWh, koja omogućava domet od 600 kilometara (WLTP), no kako bi se ostvario rekord, tim je napravio nekoliko promjena. Standardne 19-inčne felge su zamijenili 18-inčnim setom, a montirali su i Bridgestone gume s niskim otporom kotrljanja. Na taj način su iz baterije "izvukli" dodatne kilometre.

Istina, rekord za najdužu vožnju s jednim punjenjem baterije drži vozilo muc022 koje su napravili studenti. Oni su 2023. godine prešli čak 2.573,79 kilometara, no treba reći da to nije produkcijski električni automobil poput Mustanga.