Nova sirovina
27

Gume finskog proizvođača Nokian će u budućnosti sadržavati ostatke brezove kore

A. M.
Kompanija Nokian Tyres objavila je da je potpisala ugovor sa švedskom kompanijom specijaliziranom za biomaterijale - Reselo AB, za budući razvoj obnovljivog materijala Reselo Rubber kao potencijalne nove sirovine za gume. Riječ je o ostacima kore drveta breze.

Reselo Rubber je potpuno obnovljiv materijal izrađen od brezove kore dobivene iz ostataka drvoprerađivačke industrije poput celuloze, papira i šperploče. Svrha potpisanog sporazuma o saradnji je daljnji razvoj materijala kako bi se prilagodio komercijalnoj proizvodnji guma.

"Prema početnim laboratorijskim testovima koje smo proveli na Reselo Rubberu, ova sirovina ima veliki potencijal da zamijeni tradicionalne materijale za gume na bazi fosilnih goriva. Osim toga, materijal nije samo obnovljiv, već vjerujemo da se može koristiti i za poboljšanje karakteristika performansi. Uzbuđeni smo što ćemo ga dalje razvijati u saradnji s kompanijom Reselo i nadamo se da ćemo u budućnosti imati Reselo Rubber sirovinu u Nokian Tyresu", ističe Heini Siekkinen, viši menadžer za istraživanje i održivost u finskoj kompaniji.

Nakon preliminarnih ispitivanja, utvrđen je potencijal Reselo gume kao moguće sirovine za gume. Zato dvije skandinavske kompanije s velikim očekivanjima nastavljaju na daljnjem razvoju materijala koji odgovara zahtjevnim svojstvima guma u industrijskoj mjeri.

Jedan od najvažnijih ciljeva održivosti kompanije Nokian Tyres je da minimalno 50 posto sirovina u gumama do 2030. godine bude obnovljivo ili reciklirano. Finski "gumar" je s tim u vezi već osigurao neophodne resurse i ujedno demonstrirao upotrebljivost inovativnog novog obnovljivog materijala u gumama.

Nokian je, shodno tom planu svoju, tvornicu u Finskoj certificirao za uvođenje novih održivih sirovina, te također predstavio konceptnu gumu Nokian Tyres Green Step Ligna nastalu na obnovljivim materijalima.

"Vjerujemo da Reselo Rubber ima potencijal biti jedan od važnih koraka na putu prema našem cilju i sretni smo što imamo Reselo kao partnera koji će nas podržati u ovom nastojanju", kaže Teemu Soini, potpredsjednik za inovacije i razvoj u kompaniji Nokian.

Također, finska kompanija je nedavno izgradila tvornicu guma u Oradei u Rumuniji, koja će u prvoj polovini 2025. godine u prvoj fazi započeti masovnu proizvodnju zimskih guma Snowproof 2.