"Misteriozni" vozač
12

Jeremy Clarkson otkrio ko je bio posljednji Stig u "Top Gearu"

D. B.
Jeremy Clarkson (Foto: EPA-EFE)
Jeremy Clarkson (Foto: EPA-EFE)
Jeremy Clarkson, legendarni voditelj "Top Geara" i "The Grand Toura", otkrio je identitet "misterioznog" vozača poznatog kao Stig iz BBC-jeve popularne emisije.

Prošlo je gotovo deset godina otkako su Jeremy Clarkson, Richard Hammond i James May napustili "Top Geara", no tek sada je otkriven identitet trećeg i ujedno posljednjeg Stiga.

Clarkson je nedavno bio domaćin privatne zabave povodom posljednje epizode emisije "The Grand Tour", koja je organizovana u njegovom pubu. Tokom Q&A sesije je otkrio ko je bio posljednji Stig, a to je britanski GT šampion Phil Keen.

Identiteti dva prethodna Stiga su poznati godinama, prvi je bio Perry McCarthy koji je nosio crno trkaće odijelo i kacigu, a kasnije ga je zamijenio Ben Collins, koji se zadržao do 2010. godine. Tada je odlučio otkriti svoj identitet te objaviti autobiografiju. Nakon toga je ulogu misterioznog Stiga preuzeo Keen te je sarađivao s "Top Gearom" sve do posljednje epizode emitovane 2022. godine.

Keen se trenutno takmiči u European Le Mans Seriesu, a tokom većeg dijela karijere je vozio GT3 automobile uključujući Lamborghini Huracan GT3, Porsche 911 GT3-R, BMW Z4 GT3, Mercedes-AMG GT3 Evo i Ferrari 296 GT3. Upisao je 24 pobjede na utrkama i 16 pole positiona, a bio je i viceprvak British GT3 Championshipa tri puta.

Budućnost "Top Geara" i dalje je nesigurna nakon što je snimanje prekinuto poslije teške povrede voditelja Andrewa Flintoffa u decembru 2022. godine.