Na stazi Suzuka
15

Kawasaki predstavio motocikl na vodik, baziran je na modelu Ninja H2

D. B.
Kawasaki je zvanično predstavio motocikl koji ide na vodik i koji obećava sve prednosti tradicionalnog motocikla uz mnogo manje emisije.

Motocikl je baziran na modelu Ninja H2, a pokreće ga 1,0-litarski (998 ccm) motor s kompresorom, koji je modificiran da koristi vodik umjesto benzina. Vodik se ubrizgava direktno u cilindre dok motocikl radi na tradicionalnom procesu sagorijevanja.

Međutim, motor nije jedina promjena, jer je motocikl dobio i kanistere s vodikom, kao i sistemom za dovod vodika. Ove komponente su smještene nazad te su dizajnirane da izgledaju poput tvrdih bisaga.

Kawasaki je nedavno obavio demonstraciju motocikla na stazi Suzuka tokom utrke Suzuka 8 Hours Endurance Race. To je bila kulminacija višemjesečnog rada na projektu, koji je počeo u martu 2023. godine, a testne vožnje su obavljene ranije ove godine.

Iz kompanije je saopćeno da motocikl pruža "osjećaj tutnjave i pulsiranja koji vozači vole kada okreću ručicu gasa, dok emituje uglavnom vodu i vrlo malu količinu CO2". Osim toga motocikl bi mogao biti izbjeći probleme ograničenog dometa i dugotrajnih punjenja, koji su prepreka električnim motociklima.

Iako je riječ o prototipu, Kawasaki planira pokrenuti proizvodnju motocikla na vodik početkom 2030-tih. Međutim, kompanija je upozorila da rokovi i dostupnost mogu varirati ovisno o infrastrukturi za opskrbu vodoničnim gorivom i statusu zakonskih propisa u svakoj zemlji.