Iskustvo iz prve ruke
91

Komfor i luksuz: Ovako izgleda vožnja do crvenog tepiha za VIP goste Sarajevo Film Festivala

I. B.
Znamo kako izgleda kada ste VIP gosti Sarajevo Film Festivala (Foto: D. S./Klix.ba)
Impresivnim Audi e-tronom provozali smo se do Narodnog pozorišta (Foto: D. S./Klix.ba)
Dok smo svi fokusirani na dešavanja s crvenog tepiha Sarajevo Film Festivala, često zaboravljamo da sve poznate ličnosti, neposredno pred dolazak u centar zbivanja, stiču svoje prve dojmove o našem gradu. Kako to izgleda? S ekipom Porsche BH prošli smo put VIP gostiju i prenosimo vam svoje utiske.

August je za Sarajevo (i u Sarajevu) poseban doživljaj. Period je to kada se grad priprema za svoj najvažniji događaj. Sve miriše na filmsku magiju, ulice "oblače" svoja najljepša ruha, euforija je gotovo opipljiva, a dolazak gostiju iz cijeloga svijeta iščekuje se s nestrpljenjem.

Međutim, dok na glavni grad BiH tada obično gledamo iz perspektive domaćina, sigurno ste se bar jednom zapitali kako sve izgleda s druge strane. Bio je to slučaj i kod nas, a sada smo imali jedinstvenu priliku doživjeti dio tog ugođaja i iz prve ruke.

Iako možda djeluje tako, na trg ispred Narodnog pozorišta, koji je centar svih dešavanja, ne dolazi se čarobnim štapićem, a naročito ako ste slavna ličnost. Put do festivalskog trga, istražili smo u jednom od vozila koje prevozi VIP goste Sarajevo Film Festivala.

U impresivnom električnom automobilu Audi e-tron, dočekala nas je vozačica Berisa, koja je kao dio tima Sarajevo Film Festivala, zadužena za prijevoz zvijezda do crvenog tepiha. Zvuči kao posao iz snova, zar ne?

Govoreći o tome koliko je grad poseban u ovo vrijeme, Berisa je kroz osmijeh potvrdila naše sumnje. Istakla je da ovo nije samo posao, već "osjećaj da je dio nečeg većeg."

Svaki korak ovakve vožnje, od tačke A do tačke B, mora biti pomno isplaniran (Foto: D. S./Klix.ba)
Svaki korak ovakve vožnje, od tačke A do tačke B, mora biti pomno isplaniran (Foto: D. S./Klix.ba)

"Biti tim Sarajevo Film Festivala je izuzetno inspirativno i zanimljivo iskustvo. S obzirom da je u pitanju najvažniji filmski festival, koji ima veliki utjecaj i značaj za našu kinematografiju, to za sobom nosi i dozu određenih odgovornosti", podijelila je Berisa svoje prve utiske.

Kako kaže - svaki korak od tačke A do tačke B mora biti pomno osmišljen i isplaniran. Pa tako, tačno se zna kada koja slavna ličnosti dolazi, kada sjeda u automobil pa čak i u kojem momentu joj se trebaju otvoriti vrata.

"Do danas je sve proteklo u najboljem redu, baš kako smo i planirali, a nadam se da će tako ostati i do kraja festivala", kaže ona.

Naravno, stavka koja igra bitnu ulogu u cijeloj priči, je i sama vožnja. Dok nas je impresionirala elegantna i gotovo nečujna unutrašnjost vozila, podešena tako da se osjećate kao da sjedite na oblaku, čiji je svaki dio podesiv, raspitali smo se više i o njegovim performansama.

I koji je najimpresivniji aspekt ovog vozila?

"Prvenstveno su to spoj performansi i udobnosti, ali tu su i druge stvari koje su benefiti ovog automobila. Primjerice, oduševljena sam obrtnim momentom - brzinom i lakoćom upravljanja električnim vozilom. Zatim, tu je ta tišina. Znamo da su električni automobili znatno tiši u odnosu na one sa unutarnjim sagorijavanjem. I, možda najvažnije, pogotovo za nas u Sarajevu, je taj ekološki dio, kojim se smanjuje emisija zagađenih gasova. Zaista nam je to potrebno", objašnjava Berisa.

Osim vrhunskih performansi, benefiti Audi e-trona su ekološka osvještenost i tišina (Foto: D. S./Klix.ba)
Osim vrhunskih performansi, benefiti Audi e-trona su ekološka osvještenost i tišina (Foto: D. S./Klix.ba)

Porsche BH je već treću godinu partner Sarajevo Film Festivala sa flotom od 14 električnih vozila. Svako od njih nudi poseban spoj komfora i tehnologije, u šta smo se kroz Audi e-tron i uvjerili.

"Svakako je pozitivno iskustvo upravljati ovakvim automobilom. Osim savršenog eksterijera i interijera, mnogo je tiši u odnosu na auta sa unutarnjim sagorijevanjem, što je ugodno kako za samog vozača, tako i okolinu", ističe Berisa.

Ona smatra da bi budućnost električnih vozila u Bosni i Hercegovini mogla biti vrlo pozitivna, ali da zavisi od nekoliko ključnih faktora:

  • Infrastrukture - "Razvoj punionica za električna vozila je od suštinskog značaja."

  • Regulatornog okvira - "Potrebna je podrška vlade kroz subvencije, poreske olakšice i druge poticaje."

  • Svijesti i edukacije - "Povećanje svijesti o prednostima električnih vozila uključujući smanjenje emisija štetnih materija i smanjenje troškova", istakla je.

Osim što je uzbudljivo, ovo je iskustvo koje nosi i veliku odgovornost (Foto: D. S./Klix.ba)
Osim što je uzbudljivo, ovo je iskustvo koje nosi i veliku odgovornost (Foto: D. S./Klix.ba)

Dok smo prolazili kroz užurbane ulice i pored nekih od glavnih znamenitosti Sarajeva, uspjeli smo upiti svaki detalj - od živahnog ambijenta ljetnih kina, koja su se spremala za večernje projekcije, do entuzijastičnih šetača gradom, na kojima je bila primijetno uzbuđenje i znatiželja zbog brojnih predstojećih događaja u glavnom gradu BiH.

Berisa je za kraj otkrila i koga bi voljela provozati u Audi e-tronu.

"Kada bih imala tu mogućnost, ispunila bih djeci želju i bio bi to britanski glumac Scott Adkins. Oni ga jako vole i znam da bi im puno značilo", zaključila je Berisa.

Zaista, stekli smo osjećaj da koja god ličnost prođe put do crvenog tepiha, utisci će biti sjajni. Sa svim svojim atrakcijama, Sarajevo djeluje posebno i kada ga promatrate iz vozila - prije nego dođete pred crveni tepih, spremni za još jednu filmsku premijeru.

Međutim, zahvaljujući vožnji u jednom od najmodernijih vozila današnjice, simbioza tehnologije, održivosti i luksuza, dodatno je naglasila sav glamur festivala, a nama je podarila uvid u to kako je biti u središtu pažnje, uživati u komforu i luksuzu, baš kao što je to slučaj sa zvijezdama.