Stiže naredne godine
0

Francuska kompanija Alpine u ponudi će uskoro imati i SUV

E. L.
S konceptnim modelom A390_β francuska automobilska kompanija pod okriljem Renaulta otkrila je kako će izgledati njihov prvi SUV čije se produkcijsko izdanje očekuje naredne godine.

Da u automobilskom biznisu više ništa nije sveto i nemoguće pokazali su i u francuskoj automobilskoj kompaniji Alpine koja je do sada predstavljala sinonim za lagane i okretne sportske (i trkaće) automobile, jer su iz sjedišta kompanije u vlasništvu Renaulta stigle prve fotografije SUV modela koji se u konceptnoj formi krije iza naziva A390_β.

Umjesto poznatog akronima SUV uz koji u ovom slučaju ide i riječ Coupé, u Dieppeu insistiraju da uz radnu oznaku njihovog prvog podignutog modela stoji dodatak „sport fastback“. Kako god, produkcijska verzija sa sobom će donijeti konvencionalne B nosače krova i standardna vrata u drugom redu, a dizajneri koji su zaduženi za izgled karoserije obećali su da će produkcijska verzija zadržati 85 odsto elemenata koji krase konceptni model.

Rješenja iz Formule 1 bila su inspiracija prilikom dizajniranja putničke kabine u koju će se moći smjestiti pet osoba, a produkcijsko izdanje pokretat će tri elektromotora (jedan iznad prednje i dva iznad zadnje osovine) s kojima stiže i adaptivni pogon preko obje osovine uz koji će vozač moći da bira i samo pogon preko zadnje osovine.

Nakon ranije otkrivenog modela A290 na osnovici ponovo rođenog Renaulta 5, A390 će biti drugi električni model Alpine. Ne i posljednji, jer su u francuskoj kompaniji planirali da prije kraja decenije u ponudi imaju najmanje sedam elektropokretanih modela među kojima bi trebao biti i Coupé A310 koji bi s konfiguracijom sjedišta 2+2 trebao biti Alpinin odgovor na Porsche 911.