Stiže 2025. godine
15

Koncept Renault 4ever Trophy najavljuje dolazak robusnog električnog crossovera

D. B.
U januaru 2021. godine je se Renault 5 neočekivano vratio kao električni koncept koji najavljuje budući produkcijski model, a sada je francuska kompanija najavila povratak još jednog poznatog imena.

Riječ je o modelu Renault 4 koji će se u prodaji naći 2025. godine, a koji je u na sajmu automobila u Parizu predstavljen u formi koncepta Renault 4ever Trophy. Ovaj koncept je najava novog električnog modela iz B segmenta, koji nosi ime po 4L Trophy hmanitarnom reliju u marokanskoj pustinji. Godišnji događaj rezervisan samo za Renault 4 slavi 25. godišnjicu 2023. godine zbog čega je francuska kompanija odlučila to obilježiti robusnim konceptom za pariski sajam. Koncept je lakiran u Gun Metal srebrnu boju te ima 19-inčne felge s gumama dimenzija 255/55 R19.

U srcu koncepta je električni motor koji isporuluje 134 KS u vozilu mnogo većem od njegovog prethodnika. Koncept je dug 4.160, širok 1.950 i visok 1.900 mm, a iz Renaulta kažu da će se produkcijski model pozicionirati na tržištu kao i subkompaktni crossover Captur. Preporođeni Renault 5 će zapravo služiti kao električni ekvivalent superminija Clio.

Renault 4ever Trophy ima kutijaste lukove točkova i značajno je odignut od tla. Fotografije unutrašnjosti još nisu objavljene, no s obzirom na dimenzije, može se očekivati dosta prostora za noge za putnike na stražnjim sjedištima. Koncept je baziran na CMF-BEV platformi. Originalni R4 je imao kratka stražnja vrata, zbog čega se današnji ekvivalent čini praktičnijim.

Između dvije osovine je smještena baterija kapaciteta 42 kWh, koja osigurava domet do 402 km. Električni motor postavljen naprijed omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od devet sekundi.

Ipak, neke karakteristike koncepta ne treba očekivati kod produkcijskog modela karbonskog krovnog nosača, ojačanog podvozja i robusne oplate karoserije.

Renault 4ever Trophy je izložen na pomenutom sajmu uz novu električnu "Peticu".