Izložbeni primjerak
9

Renault predstavlja novi R17 Restomod, električni koncept inspirisan sedamdesetima

A. M.
Francuski proizvođač zvanično je predstavio novi retro koncept s modernim primjesama. Inspirisan starim modelom R17 iz sedamdesetih, baterijski koncept je kreiran u saradnji s francuskim umjetnikom Orom Itom, što je četvrti koncept brenda iz saradnje s njim.
Prije sajma automobila u Parizu, Renault nam daje malo iznenađenje i službeno predstavlja novi električni koncept R17 Restomod. Ovaj zanimljivi koncept inspirisan je legendarnim modelom R17 iz sedamdesetih i kreiran je u saradnji s francuskim umjetnikom Orom Itom.

Originalni model na kojem je baziran novi koncept bio je kupe, koji se proizvodio između 1971. i 1979. godine kao blizanac povoljnijeg Renaulta 15. Stari Renault R17 je bio dostupan kao kupe s četiri sjedišta, a također je imao opcioni krov s rolo platnom (od 1974. i električni krovni otvor), a standardno je stizao s tvrđim ovjesom i direktnijim sistemom upravljanja od R15.

Stari R17 imao je pogon na prednje točkove i uzdužno postavljen motor. U početku ga je pogonio benzinac sa zastarjelim karburatorom, ali kasnije je bila dostupna i verzija s naprednijim sistemom ubrizgavanja. Tokom devet godina proizvodnje, Renault je proizveo preko 92.000 jedinica.

Karoserija koncepta je dizajnirana s gotovo identičnim izgledom originalnog modela. Zapravo, koncept je zasnovan na istoj monokok strukturi koja je viđena na starom serijskom modelu, a također dobija isti putnički prostor, ista vrata, prozore i zaštitne elemente ispod karoserije.

U poređenju sa originalnim R17, karoserija novog koncepta je šira za čak 17 centimetara. Karoserija je postavljena na šasiju napravljenu od karbonskih vlakana što olakšava ovog električara. S prednje strane dominiraju dva para pravougaonih LED farova, dok se nazad ističu LED svjetla u obliku jedne tanke trake. Eksterijer je upotpunjen felgama prekrivenim aerodinamičkim diskovima i specifičnom farbom Galactic Brown.

Enterijer koncepta je takođe u velikoj mjeri inspirisan originalnim modelom. Primjetna su nova sjedišta, redizajnirana oko originalne strukture u obliku latica. Presvlake s vunenim nitima u kombinaciji smeđeg i bež obojenog tekstila vraćaju sliku sedamdesetih. Iza volana su montirana četiri mala četvrtasta ekrana, a iznad centralne konzole je montiran i ekran za multimedijalni sistem.

Novi koncept pokreće električni motor od 270 konjskih snaga, koji pokreće zadnje točkove. Težina koncepta je ispod 1,4 tone. Renault će novi koncept javno predstaviti na sajmu automobila u Parizu, koji će se održati od 14. do 20. oktobra.