U saradnji s kupcima
13

Lanzante će impresivni Red Bull RB17 učiniti legalnim za cestu

D. B.
Kompanija Lanzante namjerava učiniti hiperautomobil Red Bull RB17 legalnim za cestovnu vožnju.

Riječ je o hiperautomobilu koji je dizajnirao legendarni dizajner Adrian Newey isključivo za stazu i brze krugove, no u Lanzanteu imaju drugačije planove.

Kompanija je svoje namjere ozvaničila tokom Festivala brzine Goodwood, a prvi kupci su već kontaktirali Lanzante kako bi se raspitali o njegovom programu cestovne konverzije. Rad na razvoju potrebnih nadogradnji će odmah početi kako bi se RB17 mogao voziti na javnim cestama.

"Lanzante će sarađivati s vlasnicima na razvoju verzije modela RB17 s V10 motorom, koji će biti legalan za cestu. Želimo osigurati da projekt ostane vjeran originalnom dizajnu kako bi se omogućile optimizirane performanse na stazi, no da ipak bude iskoristiv na cesti", saopćeno je iz kompanije.

Lanzante itekako ima iskustva u pretvaranju automobila optimizovanih za stazu u vozila legalna za cestu. Tim poslom se počeo baviti devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je nakon osvajanja utrke 24 sata Le Mansa s Mercedesom, Lanzante konvertovao F1 GTR za "britanski asfalt". Kasnije su stigle cestovne verzije modela P1 GTR i Senna GTR, a potom i modeli Pagani Zonda Revolucion, Pagani Huayra R i Porsche 935.

RB17 košta 5 miliona funti, a pokreće ga 4,5-litarski V10 atmosferski motor, koji razvija 1.200 KS. Automobil je težak manje od 900 kg, a njegova maksimalna brzina je veća od 350 km/h.