Potpuno je originalan
16

Legendarni Ferrari 250GT California Spider prodan za 17 miliona dolara

D. B.
Prvi Ferrari 250 GT SWB California Spider, koji je dizajnirala kompanija Pininfarina, a čiju je karoseriju proizvela firma Carrozzeria Scaglietti, prodan je na aukciji u Montereyju za 17,055 miliona dolara.

Od svih Ferrarijevih modela, malo ih ima legendarniji status od serije 250. Ovaj automobil je imao ogroman uspjeh u utrkama pedesetih godina prošlog stoljeća, a kalifornijski uvoznik John von Neumann je predložio Ferrariju da proizvede verziju bez krova, koja se može koristiti za svakodnevnu vožnju, ali i na stazi. Nedugo nakon toga je rođen model 250 GT LWB California Spider, čija je proizvodnja ograničena na 50 primjeraka.

Ferrari je potom odlučio proizvesti drugi California Spider baziran na kraćoj platformi s međuosovinskim rastojanjem od 2.400 mm. Proizvedeno je svega 56 primjeraka, a ovaj s brojem šasije #1795 GT je prvi od njih.

Automobil je bio izložen na sajmu automobila u Ženevi u martu 1960. godine prije nego je vraćen u fabriku, opremljen crnom unutrašnjošću i isporučen kupcu. Vožen je na raznim poznatim stazama uključujući Nurburgring, prije nego je prodan i transportovan u SAD. Nakon toga je promijenio nekoliko vlasnika, uključujući direktora kompanije Phillip Morris, a prošli vlasnik ga je u svoju kolekciju dodao 2008. godine.

Ne samo da je riječ o prvom proizvedenom Ferrariju 250 GT SWB California Spider, nego je ovo i jedan od samo tri primjerka koji su dobili trkaću verziju Ferraijevog slavnog Tipo 168 V12 motora. Automobil ima i rijetka pokrivena prednja svjetla i fabrički tvrdi krov, a kupac je dobio i Ferrari Classiche Red Book, odnosno potvrdu da posjeduje originalni motor, mjenjač i pogon.