Pokazao šta može
52

Mercedes-Benz eActros 600 za Oktoberfest u Minhenu dostavio oko 82.000 litara piva i svježe perece

D. B.
Električni kamion Mercedes-Benz eActros 600 je za Oktoberfest u Minhenu dostavio 82.000 litara pita i svježe perece. Ovaj veliki potez je pokazao šta kamion može u stvarnom svijetu za potrebe velikog događaja.

Lettl Transportation je preuzeo obavezu isporuke piva za pivnicu Hofbräuhaus u Minhenu, a eActros 600 je vukao cisternu u koju može stati 27.500 litara i tako je obavio isporuke tokom tri večeri. Krenuo je iz pivnice, uputio se prema Theresienwieseu, a potom se zaustavio četiri puta kod šatora Hofbräu kako bi istovario svoj teret.

No, to nije sve, jer je eActros 600 pomogao u isporuci pereca. Pekara Höflinger & Müller je otvorila poslovnicu na olimpijskom terenu, koja radi u dvije smjene kako bi se zadovoljila potrašnja. Kamion je u ovom slučaju vukao prikolicu s perecima, koje su kupci dobijali svježe i hrskave.

Mercedes-Benz eActros namijenjen transportu na velike udaljenosti proslavio je svoju svjetsku pramijeru krajem 2023. godine. Riječ je o kamionu velike snage, koji posjeduje bateriju kapaciteta većeg od 600 KWh. S jednim punejnjem može preći 500 kilometara, a uz stajanja i punjenja dnevno može "pokriti" više od 1.000 kilmetara.

Električna zvijer može povući do 40 tona i ne stidi se pokazati svoje "mišiće". Kamion odlikuje elegantan i minimalistički dizajn s jasnim linijama i aerodinamičnim oblikom koji privlači poglede. Mercedes-Benz eActros 600 podržava CCS punjenje do 40 kW, no njemačka kompanija gleda prema naprijed i planira još brže punjenje u budućnosti.

Mercedes-Benz Trucks će proslaviti proizvodnju serijske proizvodnje modela eActros 600 krajem novembra ove godine u postrojenju u Wörtu. Prvi primjerci namijenjeni kupcima bit će proizvedeni prije kraja ove godine.