Od 3. do 17. januara
12

Mitch Guthrie Jr. će voziti Ford Raptor T1+ na reliju Dakar uz legendarnog Carlosa Sainza

D. B.
Američki vozač Mitch Guthrie Jr. pridružio se novom timu formiranom za Dakar Rally, čiji je član i aktuelni šampion Carlos Sainz. Novi Ford Raptor T1+ će debitovati na kultnom reliju 2024. godine, a Guthrie Jr. će se takmičiti u elitnoj Ultimate kategoriji najtežeg relija na svijetu.

Sjajni američki vozač je posebno uzbuđen što će voziti Raptor T1+ pripremljen za Dakar.

"Prije nego sam ga vozio, vidio sam Raptor i odmah je postao moj automobil iz snova. Kupio sam jedan 2019. godine, još uvijek ga posjedujem i uživam u njemu", izjavio je Guthrie Jr.

Raptor T1+ ima unikatan dizajn kreiran kako bi izdržao sve izazove koje nosi surovi Dakar. Razvijen je u saradnji tri partnera, a to su Ford Performance, M-Sport i Red Bull, a pokreće ga snažni V8 motor. Također, posjeduje napredni ovjes te 37-inčne gume.

"Ford je dobro poznat brend i sinonim je za SAD. Biti u T1+ kategoriji i voziti za Ford je ostvarenje mog sna. Jedva čekam da se utrkujem s najboljim od najboljih", dodao je Mitch.

On je na Dakaru debitovao kao dio Red Bull Off-Road Junior Teama kada je Saudijska Arabija bila domaćin relija prvi put 2020. godine. Ostvario je impresivne rezultate u Challenger klasi, kao i pobjede na reli utrkama Sonora Rally i Desafio Ruta 40. Također, bio je drugi u World Rally-Raid Championshipu i na Dakaru.

"Mitchovi rezultati u off-road utrkama govore za sebe, a mi smo sigurni da će on biti vrijedan dodatak našem timu na Dakaru", izjavio je Mark Rushbrook, globalni direktor Ford Performancea.

Prije nastupa na Dakaru, Guthrie Jr. je stekao ime u svijetu pustinjskih utrka u Sjevernoj Americi. On ima UTV pobjede na utrkama Baja 1000 i Mint 400, a također je osvajao titule King of the Hammers u ranoj fazi svoje karijere.

Njegov suvozač u Ford Raptoru T1+ bit će Kellon Walch. Oni su upisali impresivnih osam etapnih pobjeda u dva izdanja Dakara dok su se zajedno takmičili u Challenger klasi. Walch ima deset godina iskustva na Dakaru, kao i pobjedu na etapi u klasi motocikala.

Novi Ford Raptor T1+ će voziti i aktuelni šampion Ultimate klase Carlos Sainz. Riječ je o legendi relija i jednom od najboljih mentora koje Guthrie Jr. može poželjeti.

"Budućnost izgleda sjajno i jedva čekam da se utrkujem u Raptoru. Kada odemo na Dakar, vidjet ćemo šta možemo protiv drugih automobila. Sve u svemu, želim otići tamo i pobjeđivati", poručio je motivisani Mitch.

Dakar Rally se održava od 3. do 17. januara 2025. godine, a tokom 14 dana će biti potrebno preći hiljade kilometara. Reli će biti sve teži svakog dana pod jakim pustinjskim suncem, a završit će se na ozloglašenim pješčanim dinama pustinje Rub'al-Khali (Empty Quarter).