Za ljubitelje automobila
5

MWC Barcelona: Tesla namijenjena policiji, Lucid Air, H2 Apex od Segwaya

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Mobile World Congress koji se ove godine održava u Barceloni donio je brojne novitete, a evropskom tržištu predstavili su se izlagači iz cijelog svijeta. Za ljubitelje auto-moto svijeta nije nedostajalo čari uz Teslu, američki LUCID, Segway i druge.

Među brojnim tehnološkim dostignućima koja se uglavnom baziraju na AI tehnologiji i automatizaciji proizvodnje i obavljanja zadataka, predstavljene su i određene nadogradnje postojećih modela, ali i prezentacije vozila za EU tržište.

Tako je kompanija VMware predstavila nadograđenu Teslu Model 3 s policijskom opremom koja bi uspješno obavljala zadatke na cesti. Preko Cloud servera vozač ove Tesle bi primao/slao podatke ka glavnom serveru odakle bi se obavljale dalje radnje, a sistem radi na način da snima registracije vozila koja čine prekrešaje, a po potrebi i reaguje pravovremeno.

S druge strane, američka kompanija LUCID u Barceloni je predstavila električno vozilo LUCID Air kao konkurenta Tesli S Plaidu i Porscheu Taycanu, kao i drugim brendovima.

Radi se o modelu čija je proizvodnja počela krajem 2021. godine, a model Dream Edition R je s dometom do 840 kilometara. Pravi se u još nekoliko modela i to Pure, Touring, Grand Touring, Dream Edition Range, Dream Edition Performance dok se u 2023. godini očekuje proizvodnja modela Sapphire.

Segways je predstavio i svoj prototip Apex H2 model sportskog motocikla čija cijena bi trebala iznositi oko 18.000 KM. Mnogo detalja nije poznato, ali za četiri sekunde dostiže brzinu od 100 kilometara na sat, a maksimalna brzina kretanja mu je 150 kilometara na sat.

Više detalja pogledajte u videoprilogu teksta.