Samo 39 primjeraka
43

Naranov hiperautomobil razvija 1.063 KS i košta 2 miliona eura

D. B.
Kompanija Naran Automotive se na sceni pojavila 2020. godine, no brzo je otišla u zaborav. Ipak, i dalje je "živa" te ima prototip hiperautomobila koji će biti javno predstavljen ovog mjeseca.

Pojedini detalji o "hiper coupeu" su objavljeni još u junu, a osnivač kompanija Ameerh Naran je sarađivao s dizajnerom Jowynom Wongom na dizajnu inspirisanom autosportom. Wong je ranije radio na modelima De Tomaso P72 i Apollo Intesa Emozione.

Riječ je o coupeu agresivnog izgleda, koji ima otvore na haubi, istaknuti prednji spliter i prepoznatljiva svjetla. Vidljivi su i sportski pragovi, istaknuto stražnje krilo i "hibrid karbonske" felge, kao i karbon keramičke kočnice. Automobil je dobio kompozitne panele karoserije.

Fotografija unutrašnjosti još nema, no kupci mogu očekivati vrhunsku kožu te aluminijske detalje. Ipak, kupci će moći po svojim željama prilagoditi unutrašnjost te birati materijale.

Hiperautomobil pokreće 5,0-litarski V8 twin-turbo motor, koji razvija 1.063 KS i 1.035 Nm obrtnog momenta, a uparen je sa "unikatnim mjenjačem" i pogonom na sva četiri točka. Ipak, dostupna je i opcija prijenosa snage samo na stražnje točkove.

Prema informacijama iz kompanije, hiperautomobil ubrzava od 0 do 100 km/h za oko 2,5 sekundi, dok 322 km/h dostiže za 16,5 sekundi. Također, proizvođač tvrdi da će model postati najbrži neelektrificirani četverosjed na svijetu.

Među poznatim detaljima je hidraulično upravljanje, amortizeri prilagodljivi u četiri smjera, kao i ovjes s dvostrukim ramenima. Naran spominje i aerodinamični paket inspirisan "stazama za utrke", koji će stvarati 1.377 kilograma potiska.

Proizvodnja će biti ograničena na 39 primjeraka, a osnovna cijena je 2 miliona eura. Kompanija trenutno prima depozite u iznosi od 350.000 eura.

Vezani članci