U Puteauxu u Francuskoj
34

Nissan Qashqai oborio Guinnessov rekord za najviši "automobilski" bungee jump

D. B.
Nissan Qashqai e-Power oborio je Guinnessov rekord za najviši bungee jump kada je riječ o automobilima nakon "skoka" s visine od 65 metera.

Rekordni podvig je snimljen u Puteauxu u Francuskoj, gdje je kran ispustio Qashqai blizu visokih zgrada. Kako bi sve bilo sigurno, automobil je bio smješten u specijalni kavez. Laurent Lasko, profesionalni trkač i kaskader, bio je na mjestu vozača sve vrijeme.

Zvaničnici Guinnessa su bili prisutni kako bi se osiguralo da je sve onako kako treba biti. Za priznavanje rekorda automobil i bungee uže su morali ostati netaknuti. "Skok" je u konačnici prošao bez problema, tako da je je Qashqai e-Power postao novi rekorder.

Nissan se odlučio na ovaj potez u svrhu promocije novog Qashqaija.

"Ovo je vrsta odvažnog i bitnog izazova, koji mi u Nissanu zaista volimo. Brend je oduvijek pokazivao sposobnost za inovacije i promjenu navika, činio je to odvažno. Qashqai se okušao u skateboardingu, surfanju, paintballu i drugim uzbudljivim aktivnostima, a u novoj kampanji će skakati sa zgrade na zgradu. Ideja bungee jumpa simbolizira osobnost novog Qashqaija", saopćeno je iz Nissana.

Međutim, treba napomenuti da je zapravo najviši bungee jump viđen 1992. godine, kada je GMC Jimmy "poletio" s mosta u Zapadnoj Virginiji, odnosno s visine od 263,7 metara. Također, u emisiji Top Gear je voditelj Andrew Flintof sjedio u modelu Rover Metro dok je automobil padao s vrha brane visoke 164 metra.

Stoga se postavlja pitanje zašto je Qashqai rekorder, a odgovor je jednostavan. Prethodne rekorde nisu pratili ni provjerili Guinnessovi zvaničnici. GMC Jimmy je snimljen za potrebe promocije novog modela, dok je Top Gear podvig izveo samo zbog zabave.