Autonomna vožnja nivo 3
1

Novi Mercedesovi modeli od iduće godine će moći samostalno da se kreću do brzine od 95 km/h

A. M.
Mercedes-Benz je povećao maksimalnu brzinu svog sistema autonomne vožnje koji je prisutan u njihovim automobilima. Tako će svi novi modeli opremljeni ovim sistemom moći sami da se kreću do maksimalne brzine od 95 km/h.

Počevši od 2025. godine, svi novi Mercedes-Benz modeli opremljeni autonomnom vožnjom nivoa 3 dobit će veliko ažuriranje. Naime, zahvaljujući novom softveru, maksimalna brzina kojom će automobil moći sam da vozi povećana je na 95 km/h.

Treba napomenuti da će, s pravne tačke gledišta, novi Mercedes-Benz modeli moći da voze ovom brzinom samo na oko 13.000 kilometara njemačkim autoputeva. Proizvođač sa sjedištem u Stuttgartu čeka da dobije novi certifikat od njemačkih vlasti za sistem autonomne vožnje Drive Pilot.

Mercedes-Benz navodi da je ažuriranje besplatno, te da se cijene novih modela zbog toga neće mijenjati. Drive Pilot sistem je dostupan kao opcija i prodaje se po cijeni od 5.950 eura za S i EQS klasu. Kada se novo ažuriranje primijeni, Mercedes-Benz automobili će biti "najbrži" automobili na svijetu homologirani sa sistemom samostalne vožnje nivoa 3.

Sa ovom poboljšanom Drive Pilot verzijom, Mercedes-Benz još jednom naglašava svoju pionirsku ulogu u autonomnoj vožnji.

"Uskoro će biti moguće omogućiti autonomnu vožnju do 95 km/h u tekućem saobraćaju pod određenim uslovima na njemačkom autoputu. Uz pomoć ovog sistema naši kupci mogu efikasnije koristiti svoje vrijeme. Mercedes-Benz ponovo postavlja standarde u industriji i konstantno utire put autonomnoj vožnji", rekao je Markus Schafer, član Upravnog odbora Mercedes-Benz grupe.