Na sajmu u Hanoveru
30

Novi Renault Master izabran za kombi godine

D. B.
Renaultov najnoviji Master osvojio je glavnu nagradu za najbolji kombi godine. Četvrta generacija Mastera je nadmašila snažnu konkurenciju na sajmu u Hanoveru.

Žiri sastavljen od sudija iz 25 evropskih zemalja donio je jednoglasnu odluku i izabrao Renaultov Master za pobjednika.

Drugo mjesto dijele Ford E-Transit Custom i Stellantis ProOne Large Van. Stellantisovu ponudu čine još Citroen Relay/Jumper, Fiat Ducato, Opel Movano i Peugeot Boxer. Među ostalim učesnicima izbora bili su Ford Transit Courier i Mercedes-Benz eSprinter.

Novi Master će se na cestama pojaviti u proljeće naredne godine, krasi ga Aerovan dizajn koji osigurava bolju aerodinamiku, a ovaj model nudi još više prostora i udobnosti u unutrašnjosti uz nove mogućnosti povezivanja. Kupcima će biti na raspolaganju nekoliko pogonskih opcija uključujući potpuno električne i dizelske varijante od samog početka prodaje. Renault je pokazao i verziju na vodik.

Ova pobjeda je ukupno peta za Renault kada je riječ o nagradama za kombi godine. Prethodno su priznanja pripala modelima Master II 1998., Trafic II 2002., Kangoo Z.E 2012. i Kangoo Van II 2022. godine.

U februaru je Scenic E-Tech osvojio nagradu za automobil godine. Posljednji put kada je Renault osvajao nagrade godinu za godinom je bilo prije 27 godina, a tada su pobjednici bili prva generacija Scenica i druga generacija Mastera.