Atak na Evropu
37

Američki Rivian predstavio dva nova modela s pristupačnim cijenama, kompaktni R3 bi mogao biti zanimljiv Evropljanima

A. M.
U jednom danu, američki proizvođač električnih automobila Rivian je lansirao ne jedan, već dva nova nova modela. Radi se o SUV modelu R2, ali i o kompaktnom R3, koji će također imati performansnu verziju nazvanu R3X. Atak na Evropu može početi.

Rivian je više nego spreman da proširi svoju liniju modela s nultom emisijom s kojom će moći izvršiti atak i na evropsko tržište.

Istog dana kada je cijelom svijetu predstavio novi SUV model R2, koji će imati pristupačnu ulaznu cijenu od 45.000 dolara i koji će oponirati Tesli Y, Amerikanci su objavili prve slike i informacije o manjem R3 i njegovoj performansnoj izvedbi R3X. Ovaj model će biti pozicioniran u rangu ispod R2.

Predstavnici kompanije nisu iznijeli mnogo detalja o ovom novom R3, ali su ipak naveli da ima međuosovinsko rastojanje od 2.800 milimetara, što je je 135 mm kraće nego kod R2. Bez previše mudrovanja, dizajn je specifičan za Rivian. Pored već poznatih dizajnerskih elemenata, tu su plastični zaštitni elementi, ručke koje se uvlače u vrata i razni crni dekorativni detalji.

Unutra, putnici će pronaći digitalnu instrument tablu, glomazni centralni displej, panoramski krov, a nasloni kod oba reda sjedišta se praktično mogu preklopiti.

Rivian R3X će biti performansna verzija R3, a razlikovati će se po drugačijim spojlerima, ekskluzivnim felgama i narandžastim detaljima.

Što se tiče tehničkih specifikacija, Amerikanci su naveli da će novi R3 biti u ponudi sa dvije opcije baterija i da će imati autonomiju od skoro 500 kilometara. Također, kupci će moći da se odluče za konfiguraciju sa jednim, dva ili čak tri elektromotora. Potonji će moći ubrzati do 100 km/h za manje od tri sekunde.

Treba napomenuti da će novi Rivian R3 biti lansiran na tržište najkasnije 2026. godine i najvažnije od svega imat će pristupačnu cijenu, tvrde predstavnici kompanije. Također, oba modela će biti dostupna i na evropskom tržištu.

Vezani članci