DO 2026. godine
55

Volkswagen će u Rivian uložiti više od 5 milijardi dolara

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački automobilski gigant Volkswagen saopćio je da će uložiti do 5 milijardi dolara u kompaniju Rivian, koja je rival Tesli.

Dogovor predstavlja zajednički projekt koji će omogućiti Volkswagenu i Rivianu, američkoj kompaniji koja proizvodi električna vozila, da dijele tehnologiju. Nakon ove najave, vrijednost dionica Riviana porasla je za gotovo 50 posto.

Do ove saradnje je došlo u vrijeme zaoštravanja konkurencije između proizvođača električnih automobila te dok zemlje Zapada uvode carine na uvoz kineskih automobila.

Prema dogovoru, Volkswagen će prvobitno investirati milijardu dolara u Rivian, koji trenutno proizvodi električne pickupe i SUV-ove, dok će dodatne 4 milijarde biti "ubrizgano" do 2026. godine.

Rivian, koji je osnovan 2009. godine, još uvijek nije objavio podatke o kvartalnom profitu, a u prva tri mjeseca je kompanija zabilježila neto gubitak veći od 1,4 milijarde dolara.

Volkswagen, kao i većina ostalih automobilskih giganata, pod velikim je pritiskom rivala među kojim su Tesla i kineski BYD dok se pokušava udaljiti od proizvodnje vozila s konvencionalnim motorima na električne automobile.

U međuvremenu neki električni startupi imaju problema da napreduju na visoko konkurentnom tržištu, a više kamatne stope utječu na kupovinu.

Novo partnerstvo će Volkswagenu omogućiti pristup Rivianovom softveru, kako bi ga mogao koristiti za svoja vozila.

Giganti iz industrije automobila poput Volkswagena suočavaju se s rastućom konkurencijom proizvođača iz Kine, koji se šire globalno.

Ranije ovog mjeseca je Evropska unija najavila da će povećati carine na uvoz kineskih električnih automobila do 38 posto. Zvaničnici Kine i EU su održali razgovore uoči roka najavljenog za 4. juli.

VIšemjesečna istraga, koju je provela Evropska komisija, ustanovila je da su kineske kompanije bile "nepravedno subvencionirane". Kinezi su odgovorili te tvrde da carine krše pravila međunarodne trgovine, a istragu su nazvale "protekcionizmom".

Plan je uslijedio samo mjesec dana nakon što su SAD najavile povećane carine na kineska električna vozila s 25 na 100 posto.

Vezani članci