Samo 60 primjeraka
19

Aston Martin DB12 Goldfinger kombinuje klasični izgled i ukrase od zlata

D. B.
Aston Martin proslavlja 60. godišnjicu filma "Goldfinger" o filmskom junaku i britanskom agentu Jamesu Bondu, a tim povodom je predstavio specijalni automobil baziran na modelu DB12.

Najavljen prošle sedmice, model odaje počast kultnom filmu u kojem se pojavio DB5, a to je ujedno bio prvi put da Bond vozi jedan Aston Martin. Ova saradnja se nastavila i postala jedna od najuspješnijih u svijetu filma te traje već desetljećima.

I dok je Bondov automobil bio opremljen raznim gadgetima i oružjem, DB12 Goldfinger nudi "profinjenije" iskustvo vožnje, ali ipak sadrži suptilne detalje iz filma. Karoserija je lakirana u Silver Birch srebrnu boju, koja je krasila i filmski automobil. Dizajneri su kreirali i unikatne 21-inčne felge, iza kojih su crna kočiona kliješta. Tu su i zlatne bočne trake, srebrno-crni Aston Martinov logotip te Q oznake na blatobranima.

Promjene se nastavljaju u unutrašnjosti, gdje se nalaze kožna sjedišta sa završnom obradom u "klasičnom DB5 stilu sa uzorkom koji podsjeća na klasično odijelo Jamesa Bonda". Perforirani uzorak krasi i strop, vrata te gazne ploče, a tu je i pločica s natpisom "60ldfinger Sixty Years".

Kako bi se svidjela ljubiteljima pomenutog filma, unutrašnjost je ukrašena 18-karatnim zlatom, a tu je i ručica mjenjača inspirisana zlatnim uređajem za praćenje korištenim u filmu. U izradi unutrašnjosti su se koristile sjajne obloge od karbonskih vlakana, kao i zlatni metalni detalji. Dizajneri su dodali i izvezenu "osmicu srce" na vizir s vozačeve strane, koji se odnosi na kartu viđenu u posljednjem povlačenju tokom poznate scene u Miamiju.

Proizvodnja će biti ograničena na 60 primjeraka, a svaki od njih dolazi s nizom poklona uključujući pokrivač automobila, kutiju s ključem, model Silver Birch Speedform i drugo.

Isporuke se očekuju u drugom kvartalu 2025. godine, a automobile će pokretati Mercedesov 4,0-litarski V8 twin-turbo motor, koji isporučuje 680 KS i 800 Nm obrtnog momenta. Standardni model s ovim motorom ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi te dostiže maksimalnu brzinu od 325 km/h.