Nakon zvaničnih mjerenja
8

Corvette ZR1 je najbrži američki produkcijski automobil do sada

E. L.
Novi Chevrolet Corvette ZR1 na njemačkoj ovalnoj testnoj stazi u Papenburgu stigao je do rekordnih 375 km/h.

Po svemu sudeći u Chevroletu su bili preskromni kada su ranije objavili podatke o performansama novog i najsnažnijeg izdanja dvosjeda Corvette koji se krije iza oznake ZR1 i od naredne godine bit će dostupan u dvije karoserijske verzije (Coupé i Convertible).

Posljednje testiranje na 12,23 kilometra dugoj njemačkoj ovalnoj stazi u Papenburgu pokazalo je da novi 'Vette ZR1, čiji centralno smješten 5,5-litarski V8 biturbo motor razvija 1.064 KS pri 7.000 obr/min i 1.123 Nm najvećeg obrtnog momenta koji ide samo na zadnju osovinu, umjesto deklarisanih 346 stiže do 375 km/h. Više nego dovoljno da u General Motorsu mogu objaviti da u ponudi imaju najbrži američki produkcijski automobil do sada.

Iza upravljača potpuno serijskog crvenog primjerka koji je u radnom programu Top Speed stigao do 375 km/h bio je predsjednik GM-a Mark Reuss, a društvo mu je pravio inženjer Chris Barber (šef odjela za razvoj Corvette ZR1) koji je nakon svega rekao da mu se zbog mirnoće i stabilnosti automobila učinilo da dijeli kabinu s Reussom koji vozi na autocesti u malo bržem ritmu.

Cijena najbržeg američkog produkcijskog automobila do sada (koji iz mjesta do „stotke“ stiže za manje od tri sekunde) još nije objavljena, ali se očekuje da će ZR1 u najbolje opremljenom izdanju koštati oko 200.000 eura.